Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навън и Открито – в градската среда

Венелин Шурелов, „Един човек“
Снимка: Жюстин Томс

Повече от две десетилетия мястото на бившия мавзолей в София стоеше празно – като бяло петно в нашата памет, минало и настояще. Появата на „Бронзовата къща“ на Пламен Деянов през 2018 го преобрази и преосмисли. „Отдалеч е скулптура, отблизо архитектура, а отвътре – храм“, бе моята реакция за това произведение, предизвикало бурни дискусии в медиите и обществото.

Красимир Терзиев, „Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било“
Но то предизвика и създаването на програмата „Навън“ на Столичната община – за подкрепа на временни художествени инсталации в градската среда. Фокусирана върху „съвременното изкуство и неговите възможности да коментира и преработва миналото, както и да поражда обществени дискусии, да привлича и възпитава публики“.
Венелин Шурелов, „Един човек“
Първото произведение по тази програма – „Един човек“ на Венелин Шурелов, все още може да се види на площадката на бившия мавзолей. А комисията вече е избрала следващото, което ще го замени – „Между миналото което е на път да се случи и бъдещето което вече е било“ на Красимир Терзиев.

Мина Минов, „Блок в езерото“
От 2021 програмата има и друго направление – „Открито“, което се фокусира върху по-периферните зони на столицата. За 2022 мястото е паркът около езерото в квартал „Дружба“, а журито е избрало произведението на Мина Минов „Блок в езерото“.

Националната художествена академия: „Европа е Украйна“
За изкуството в градската среда, за дискусиите, споровете и скандалите, които то предизвиква, както и за рисковете и ползите от тях, е разговорът с Гергана Мудова и Венелин Шурелов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!