Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Пробуждането" Лоран Гунел отново ни приканва да общуваме със себе си

Снимка: Издателство "Колибри"

"Лоран Гунел отново ни приканва по някакъв начин да общуваме със себе си. Неговата книга "Пробуждането" може би няма да ни утеши, може повече да ни разтревожи, а би могла някои хора и да ядоса, защото Гунел се е запътил към едни теми, които са повод за поляризация". 

Това каза пред БНР Надежда Московска, която представи в предаването "12+3" новата книга на френския писател. 

Повечето от книгите на Лоран Гунел съчетават романовия сюжет с популярната психология. Не и тази, която държите в ръцете си. Тази книга не ни учи как да живеем по-добре. Тази книга обвинява. Обвинява онези, които манипулират всички нас: едрия бизнес и многонационалните компании, правителствата и народните избраници с активното съучастие на медиите. Няколко ситуации, колкото измислени, толкова и напълно възможни, ако не и вече съществуващи, ни пренасят в един откровено оруеловски свят, свят на манипулациите.  

"В романа се спирам на моите лични ключове за декодиране на някои събития, които според мен не са никак безобидни. За да избягна всяка двусмисленост, държа веднага да уточня, че в него не става дума за антиковид ваксините… Те просто не са темата на тази книга. Съсредоточих анализа си върху… всичко останало. Затова пък всички исторически препратки са истински, както и споменатите икономически теории и психо-социологически изследвания", казва Лоран Гунел, цитиран от издателите на книгата.

Той е френски писател и психолог, роден през 1966 година. Експерт по личностно развитие и невролингвистично програмиране, преподавател в Университета в Клермон-Феран, той дълги години обикаля света и се среща с изключителни мъже и жени, специалисти в областта на човешкото поведение и вътрешното равновесие.

Интервюто на Петър Волгин с Надежда Московска в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени