Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Малки монументи“ на скулптора Рафаил Георгиев - Рафо

Реплики на скулптури от различни страни в столичната галерия „Сердика“

Под името „Малки монументи“ скулпторът Рафаил Георгиев - Рафо представя реплики на свои мащабни скулптурни творби, реализирани в различни страни в столичната галерия „Сердика“. 

Това е една много различна изложба, която съдържа фотографии на реализирани мащабни скулптури в различни публични пространства в Южна Корея, Израел, Румъния, Германия, Турция, Франция, Китай и разбира се, България, и до тях едни мънички макети на тези огромни скулптури. 

Рафаил Георгиев - Рафо гостува в "Артефир":

"Монументът или публичната скулптура е трансформирана в модел на самия себе си. Това от много години ми се въртеше в главата като възможност, като едва ли не трета стъпка в една причинно-следственост въобще на презентирането на публичната скулптура. Това не са просто сувенири на работите, които са изпълнени, това е просто една гледна точка.

В заглавието "Малки монументи" се съдържат два концептуални парадокса, които играят ключова роля за осъществяване на настоящия проект. Първият е свързан с навика "от причина към следствие" – да виждаме първо проектите за публична скулптура, създадени за конкретна среда/конкурс, журирани за ангажирана та аудитория в изложбена зала с цел обществено обсъждане, оценяване и критика. 
В този проект обаче правя обратното – смалявам и компресирам до такава степен, че да се поберат отново в изложбената зала вече реализирани публични скулптури, които в новия си мащаб се превръщат в "малки монументи", споделя творецът Рафаил Георгиев - Рафо.
Проектът се реализира по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Експозицията може да бъде видяна до 15 април в столичната галерия „Сердика“

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимки – галерия „Сердика“
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени