Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешественикът: с гласа на Петър Байков

Снимка: @pbaykov

Актьорът Петър Байков отново поставя предизвикателство пред своя талант. Този път го вдъхновява историята от романа на английския писател Джон Бъниан – „Напредъкът на поклонника“ – една от най-популярните истории на всички времена. Книгата оживява по уникален начин чрез анимацията и множеството гласови актьорски превъплъщения на Петър. 

Заглавието на лентата е „Пътешественикът: с гласа на Петър Байков“. Продукцията е американско-български пълнометражен анимационен филм. В този си проект Петър Байков влиза освен с цялата си работа като актьор по дублажа, като изиграва всички роли с различни гласове, но и като режисьор, и продуцент. 

Историята на „Пътешественикът“ е изключително актуална и днес. За да спаси семейството си и жителите на своя град от предстояща война и разруха, Християн е принуден да избяга и да тръгне сам на дълго и осеяно с опасности пътешествие към тайнствено царство и ни дава ценни уроци. Това е причината Петър да избере и конкретно тази история в своя проект, защото той винаги свързва своите проекти със своето лично отношение и смисъл към самите тях:

„Филмът за мен е поредният филм, в който се предизвиквам да вляза в много роли. Историята на Християн, който намира една тайнствена книга, която му подсказва как да стигне до по-хубав свят, по-чист свят от света, в който живее в момента. Универсална история. За мен филмът беше претърпяване на един катарзис, защото той отвори очите ми за неща, които и преди съм виждал, но този път ги виждам още по-ярко. В озвучаването на хора, който ще чуете във филма, изпявам различните видове гласове – бас, баритони, тенори, сопрани, алто, имаме всичко в този хор. Трябваше в някои моменти да направя идентични тембри на някои от героите, но да ги различа. Трудната задача тук бе не да направя гласа, а да направя играта на тези герои различна. Наслагват се много повече нюанси на тези образи, това беше трудното.“

Към филма ще бъде издадена и книга, която ще съдържа най-важните послания и илюстрации от филма. Приказките често оживяват и във филмите, а за Петър вдъхновението от света на приказките е най-силно от касетките на записаните аудиоприказки, които е слушал като малък до насита, а днес самият той озвучава тези герои и предава нататък техните поуки. Това прави и с този си проект, който нарича "вълшебна приказка". И казва, че този филм му напомня на неговата собствена приказка, приказката на неговия живот:

 „Филмът е направен по един съвременен начин по книгата, така че да отговаря и на съвременното схващане за анимационен филм, но и да предаде историите и посланията на книгата. Личната ми история с този филм е свързана с това, когато американските продуценти се свързаха с мен за озвучаването на филм, аз почувствах, че това е моя мисия, защото посланието, което носи той, е много силно – да бъдем духовни и по-вдъхновени от живота. Филмът за мен е път към доброто. Самият път, който Християн изминава, е изпълнен с ключови символи. Можем от първо лице да видим целия му дълъг път до небесния град – символ на доброто, на една утопия, утопията, към която всички ние, хората, се стремим. Разбира се, когато търсим големия идеал, преследваме голяма мечта, ние, като хора, непрекъснато преживяваме трудностите. Идва моментът, в който трябва да разберем и да научим урока си, че трудностите не са нещо, с което трябва да се борим, ако ги приемем като възможности, тогава пътят ни наистина ще прогресира и ще можем да достигнем мечтите си, когато възприемем трудностите като необходимост. Искам всеки човек, който изгледа филма, да се почувства вдъхновен, да има храна за душата. В този филм съм оставил душата си, и се надявам да даде на хората храна за размисъл и да вникнат в тази история.“

Петър Байков и Ангелина Грозева
Във филма „Пътешественикът“ участие като творчески директор взема и майката на Петър Байков – Мария:

„Смея да твърдя, че ако имам някакъв творчески талант, съм го наследил от нея. Майка ми ме е подкрепяла през цялото време и ме е окрилявала да следвал мечтите си, за което съм ѝ безкрайно благодарен. Тя наистина беше една огромна сила в правенето на българската версия, защото някои от посланията са многозначни и тя се нае със задачата да намерим правилната интонация и да работим по малките детайли.“

Така Петър създава филма с вдъхновение, с любов и с послание към света и хората. „Пътешественикът“ оживява по нов начин за съвременното поколение и неговата идея и послание достигат и до малки, и големи. 

Лентата тръгва по кината в цяла България от 8 април, 2022 година. Американските продуценти на филма, с които Петър Байков си партнира, пристигат специално от Холивуд в България за премиерата, за да разкажат от първо лице за съвместната си работа. Петър Байков участва като актьор, продуцент, режисьор, тонрежисьор, преводач, аниматор в българската версия, певец и изпълнител на музикален хор с различни гласове в лентата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна