Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35-и ден от инвазията в Украйна: Сирени за въздушно нападение отново събудиха Киев

Киев, 29 март 2022 г.
Снимка: УНИАН

Сирени за въздушно нападение прозвучаха в украинската столица Киев рано тази сутрин, часове след като Русия каза, че ще изтегли част от войските си от столицата и град Чернигов. Президентът Володимир Зеленски заяви, че ще прецени предложението на Русия по конкретните резултати. Американски и украински представители твърдят, че Русия продължава да премества силите си далече от Киев, вероятно като част от усилията за пренасочване към източните региони.

Кореспондент на Би Би Си съобщи, че в украинската столица Киев денят е започнал със сирени за въздушно нападение, последвано от силни гърмежи от покрайнините на града. В информацията се отбелязва още, че не е ясно дали експлозиите са руски, украински или и двете.

Руските сили в Източна Украйна са обстрелвали тази сутрин жилищни райони на луганския град Лисичанск. „Високите сгради са били значително разрушени“, а броят на загиналите и ранените се уточнява, написа в Телеграм регионалният военен ръководител на Луганск Сергей Хайдай.

Губернаторът на северната Черниговска област каза, че не вижда отслабване в руските атаки въпреки обещанието на Москва да намали военните операции там. Вячеслав Чаус съобщи, че руските сили „нанасят удари по град Нежин, а цяла нощ са атакували град Чернигов“.

Вчера, след преговорите в Истанбул, Русия заяви, че възнамерява да намали операциите в близост до столицата Киев и до Чернигов - обещание, към което много западни лидери казаха, че трябва да се подходи с повишено внимание.

Намаляване на напрежението в районите на тези градове не означава прекратяване на огъня в Украйна, каза след мирните преговори ръководителят на руската делегация Владимир Медински. По думите му руската страна не иска да излага на допълнителен риск столицата Киев, защото там са хората, които трябва да вземат решения.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че макар първоначалните признаци от мирните преговори да са били положителни, те не заглушават експлозиите на руските снаряди. В своето обръщение тази нощ Зеленски подчерта, че Украйна няма да намали усилията си за отбрана и има значителен потенциал за извършване на по-нататъшни атаки. Санкциите срещу Русия не бива да бъдат смекчавани до настъпването на пълен мир, каза още Зеленски и допълни:

„Руските войски трябва да напуснат окупираните територии. Украинският суверенитет и териториална цялост трябва да бъдат гарантирани. Компромис с тези въпроси не може да се очаква и няма да има“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна