Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна смята за заблуда обещанието на Русия да намали военните операции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските военни смятат, че обещанието на Русия да намали военните операции в две ключови области "вероятно е ротация на отделни части и цели да заблуди". Вчера Москва обяви, че "драстично ще намали бойните операции" около Киев и северния град Чернигов, "за да засили взаимното доверие". Съобщението последва мирните преговори между двете страни в Турция, но беше посрещнато със скептицизъм от западните лидери. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че „положителните“ знаци не „заглушават“ звука от руските атаки. 

В ежедневната си оперативна актуализация генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че руските части продължават да се отдалечават както от Киев, така и от Чернигов. Според украинските военни изтеглянето "вероятно е ротация на отделни части", целяща да заблуди военното ръководство на Украйна и да създаде "погрешно схващане" за смисъла на тяхното разполагане. Освен това в съобщението се отбелязва, че врагът продължава да „стреля и щурмува“ близо до Донецк, на изток.

Намаляване на напрежението в районите на Киев и Чернигов не означава прекратяване на огъня в Украйна. Това заяви след вчерашните мирни преговори в Истанбул ръководителят на руската делегация Владимир Медински. По думите му руската страна не иска да излага на допълнителен риск столицата Киев, защото там са хората, които трябва да вземат решения. На преговорите украинската делегация изложи планове Украйна да стане неутрална държава в замяна на гаранции за сигурност.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че макар първоначалните признаци от мирните преговори да са били положителни, те не заглушават експлозиите на руските снаряди. В своето обръщение тази нощ Зеленски каза, че неговата страна може да се довери само на конкретните резултати от преговорите. 

Той заяви, че Украйна няма да намали усилията си за отбрана и има значителен потенциал за извършване на по-нататъшни атаки. Санкциите срещу Русия не бива да бъдат смекчавани до настъпването на пълен мир, каза още Зеленски и допълни:

"Естествено, Украйна ще продължи да участва в преговорния процес. Очакваме да постигнем резултат, да постигнем реална сигурност за нас, за суверенитета ни, за нашия народ. Руските войски трябва да напуснат окупираните територии. Украинският суверенитет и териториална цялост трябва да бъдат гарантирани. Компромис с тези въпроси не може да се очаква и няма да има".

В пореден телефонен разговор френският президент Еманюел Макрон и руският държавен глава Владимир Путин обсъдиха снощи провеждането на хуманитарна операция в обсадения украински град Мариупол.

Макрон е представил детайли на планирана от Франция, Гърция и Турция операция за извеждане на цивилни от пристанищния град, но Путин е казал, че ще „помисли преди да отговори“. Според Кремъл обаче Путин е заяви, че „преди руските сили да позволят каквато и да е хуманитарна помощ украинските националисти в Мариупол трябва да сложат оръжие“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Полигон в Панчарево

Доброволци от Казанлък спечелиха Националното състезание за доброволни формирования

Доброволни формирования от цялата страна се събраха в Троян на третото Национално състезание за доброволни формирования, което се организира от Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Националната асоциация на доброволците в България.   В третото национално състезание участваха 20 доброволни формирования, които..

публикувано на 23.06.24 в 05:45

Властите в Гърция продължават борбата с пожарите и имат готовност да евакуират хора

Продължава борбата с огнената стихия на много места в Гърция. При риск властите евакуират туристи и жители.  Нови 66 пожара пламнаха днес, съобщават от Гражданска защита. Затруднена е обстановката до град Комотини, където се запалиха сухи храсти и дървета близо до туристическо село. Властите предупреждават жителите и туристите да са в..

публикувано на 23.06.24 в 00:59
Моделът на Xiaomi SU7.

ЕС и Китай ще преговарят за митата на произведените в Китай електромобили

Китай и ЕС се разбраха да започнат разговори за планираното облагане на произведените в Китай електромобили, които се внасят на европейския пазар. Новината бе потвърдена от официални представители и на двете страни.  Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че е информиран от изпълнителния заместник-председател на Комисията Валдис..

публикувано на 22.06.24 в 21:24

Приключва шествието "София Прайд"

С добро настроение и музика шествието на “София Прайд” премина по булевардите “Дондуков”, “Васил Левски” и улица “Гурко”. Хората се движат по бул. "Цар Освободител" и почти достигнаха до началната му точка - площад “Батенберг”, където проявата ще приключи, а у частниците в нея ще започнат да се развиват.  "София Прайд" в много цветове и..

публикувано на 22.06.24 в 21:18

Пожар в девинското село Стоманево погълна селскостопански постройки и къща

Два екипа на пожарната в Девин се борят с огнена стихия в девинското село Стоманево, погълнала селскостопански постройки и къща. Кметът на Девин Здравко Иванов каза за БНР: "Изгорели са 3 стопански сгради, 1 жилищна сграда и частично - втора жилищна сграда. Няма пострадали, няма жертви и материални щети. Мисля, че сме овладели пожара вече. Не мога да..

публикувано на 22.06.24 в 21:02
Стефанос Каселакис, лидер на СИРИЗА

СИРИЗА зове правителството в Атина да предприеме действия спрямо РСМ

Най-голямата гръцка опозиционна партия, лявата СИРИЗА, призова днес правителството в Атина да предприеме действия, след като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и кандидат за премиер на Северна Македония Християн Мицкоски в програмната си реч отново нарече страната си "Македония" в противоречие с Преспанския договор, съобщи гръцката телевизия Скай, цитирана от..

публикувано на 22.06.24 в 20:07

Отново "Лято с музея“ в Пазарджик

За поредна година, регионалният исторически музей в Пазарджик организира "Лято с музея“. Инициативата е насочена към деца на възраст от 7 до 14 години. Таз годишното издание на "Лято в музея" ще  започне на 24 юни с богата и разнообразна програма,  като идеята е децата да получат едновременно знания и забавления: " Интересното тази година е..

публикувано на 22.06.24 в 18:49