Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Несебър срещу отделянето на Обзор в самостоятелна община

Снимка: Даниела Костадинова

Стотици жители на Несебър протестираха в подкрепа на хората от селата Баня, Паницово, Козница и Емона, които се обявиха против отделянето им от община Несебър. 

На референдум преди една година 73% от жителите на Обзор и още 6 селища гласуваха за създаването на нова община. По-късно на контрареферендум част от местните хора се обявиха против инициативата. 


Днес на централния площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър се събраха жители от всички селища, за да кажат, че са против от общината да се откъсват нейни територии. 

Противопоставянето и разделението в община Несебър продължава вече една година. Докато жители на селата край Обзор протестират и искат да си останат в община Несебър, на 15 километра от тях жителите на самия Обзор настояват процедурата по отделянето им от община Несебър да бъде  завършена. Днес хората от Несебър с призиви и плакати казаха „Спрете разделението“ и „Да запазим общината цяла“.

"Не трябва да се дели общината. Те просто разделят хората. Така не може. Вместо да се обединяваме - ние се разделяме." 

"Обзор не са ощетени с нищо. Несебърската община толкова много им помага, че нямам думи." 

"Жителите на село Баня са изразили мнението си и са против създаването на община Обзор."

"Общините трябва да се обединяват, да бъдат още по-големи. Това красиво Черноморие да бъде разделено на подобни парцели, на парчета... Община Несебър се грижи изключително много за своите прилежащи селища."

На протестния митинг в подкрепа на жителите на селата Баня, Паницово, Козница и Емона се разпространяваше и подписка с отворено писмо. В него се настоява новото правителство да отмени решението за обособяването на нова община, което е от 24-ти март миналата година на предходния Министерски съвет. 

Според кметът на Несебър Николай Димитров, цялата процедура, от провеждането на референдума до решението на МС за отделянето на Обзор в нова община, е било извършено набързо, за кратки срокове и в нея има много нередности.

"Община Несебър иска да запази своята цялост. Ние всички искаме да запазим своето семейство и да не се поддават администрацията, Министерския съвет и Президентството на измислени провокации. Този референдум беше смесица от няколко закона, като не отговаря на никакви изисквания."

И от сдружението „Зелени Балкани“ се обявиха против разделянето на община Несебър, обяви Роман Узунов.

"Трябва да остане едно цяло и да бъде управляван от общината."

За да приключи процедурата по създаването на нова териториално –административна единица с център Обзор, е необходимо президента Румен Радев да издаде указ. 

Издаването на административния акт, обаче се забавя близо 6 месеца. Вчера президентът Радев заяви, че по случая има неизяснени обстоятелства, а решение ще бъде взето, когато се получи информация, че законовите изисквания са спазени. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна