Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу отделянето на Обзор от община Несебър

Снимка: Даниела Костадинова

Близо 50 жители на селата Баня, Паницово, Козница и Емона протестираха срещу отделянето на Обзор и още 6 села от община Несебър. Те се събраха пред кметството на село Баня. В писмо до Министерския съвет и премиера Кирил Петков, протестиращите ще поискат да бъде отменено решението на правителството на Бойко Борисов за създаването на нова община с административен център Обзор. 

Протестиращите са възмущават, че мнението им не се зачита и ,че продължава натиска върху президента Румен Радев за издаването на указ за създаването на нова община с център Обзор.

"Ако се отделим от Несебър, ние няма да имаме никаква възможност да наберем тези финансови средства, които са необходими за честотата и за благоустрояването на града."

"Като млади хора, ние от Паницово искаме да останем в Несебър. Всичко, което се случи с инициативата за образуване на община Обзор беше неясно и се случи твърде набързо." 

"По-голямата част казват, че не искат. Защо това не се вземе предвид?"

"Петте села не искат да са в община Обзор."

Преди една година на референдум 73 на 100 от местните жители гласуваха за образуването на нова административна единица.

Една година продължават протестите и контрапротестите "за“ и "против“ създаването на нова община с административен център Обзор.

В началото на месец юли миналата година се състоя и контрареферендум, на който жителите на четири села се обявиха против отделянето им в нова община. Какъв е поводът за днешния протест на жителите на село Баня, обяснява Росица Ракова:

"Както през последната една година нашето мнение е, че Община Обзор не трябва да има, не е рентабилна, не е в обществен интерес. Продължаваме да твърдим, че това е частен корпоративен интерес и най-вероятно, ако не дай Боже президентството не може да устои на натиска на тези хора, които нямат нищо общо с Обзор, както се е оказало през последната една година, това ще бъде първата частна община в България".

"Цяла една година ние твърдим  и продължаваме да твърдим, че инициирането на референдума и всичко последващо като събития цели не развитието на град Обзор, не развитието на селата около град Обзор, а цели единствено и само поредното заграбване, застрояване, окрупняване и каквото и да било на морски територии в Натура 2000. В крайна сметка ние твърдим от самото начало, че този референдум за отделяне на Обзор от общината е незаконен. Той не покрива законовите нормативи, не покрива нито една точка от основния закон. Най-простото нещо е, че една нова община трябва да има 6000 жители. Това фактически обрича цялата нова община в абсолютна несъстоятелност. Тази община не може да бъде жизнено способна", добави Росица Ракова.

"Броят на населението няма общо със Закона за референдумите". Това каза в интервю за предаването 'Преди всички" по програма "Хоризонт" Даниела Божинова, изпълнителен директор на "Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“:

"Референдумът е признат за законен. Общинската избирателна комисия е излязла с решение. Не е редно, когато една държавна администрация си свърши работата на време и е взела решение за обособяване на общината, да се стига до президента. Той трябва да издаде указ и това се чака вече една година. Имаме критики към президентството, защото ако Министерският съвет си е свършил работата, президентството не е".

Междувременно 50 жители на Обзор внесоха в президентството над 3000 хиляди писма, с които настояват държавният глава да издаде указ за създаване на община Обзор.  Жителите на Обзор внесоха и искане за среща с президента. Кметът на града Христо Янев обясни:

„От многото ни срещи с юристи, с неправителствени организации, с конституционни съдии, се оказа, че няма нито една правна пречка за издаването на указ“.

„Абсолютно всичките субсидии, които се отпускат, отива всичко в община Несебър. За Обзор нищо не се отпуска. Отвсякъде сме отрязани“, каза Тодорка Радева, жителка на Обзор.


Според Президентството до момента някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор за правната сигурност, за установяването на стабилна среда за защита на правата на гражданите и юридическите лица и за развитие на свободната стопанска инициатива. По-рано днес 50 жители на Обзор внесоха на „Дондуков“ 2 над три хиляди писма с искане държавният глава да издаде указ за създаване на община Обзор. 

От прессекретариата на президента посочват, че държавният глава ще обяви своето решение след като бъде изяснено изпълнението на законовите изисквания и обстоятелствата в конкретния случай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на общинския съвет в Ямбол Антон Шиков.

Ямболските общински съветници даряват заплатите си на опожарените Воден и Крайново

Общинските съветници в Ямбол гласуваха месечното им възнаграждение да бъде дарено на най-тежко пострадалите при пожара в селата Воден и Крайново. Сумата от 45 хил. лева ще бъде насочена към хората, останали без дом, уточни председателят на Общинския съвет в Ямбол Антон Шиков: „Така или иначе средствата не са кой знае какво, когато..

публикувано на 25.07.24 в 15:53
Село Воден след пожара.

25 заявления за помощи са подадени след пожарите, парите са преведени за 11 от тях

Потърпевшите от пожарите в страната са подали досега 25 заявления с искане за отпускане на еднократна помощ в размер до 1 578 лева за покриване на жизненоважни потребности. На 11 семейства тя е отпусната ден след подаването на заявлението, а за останалите предстои в най-скоро време - съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло..

публикувано на 25.07.24 в 13:50

Разширението на кв. Крайморие на север: По-ниски сгради до 300 квадрата

Намаляват се параметрите за височина на сградите в северната част на предвиденото разширение на бургаския квартал Крайморие. Въвежда се и ограничение за максимално допустимата застроена площ на жилищните сгради там. Промените предлага местната администрация. Преди да стигнат до общинския съвет те предизвикаха дебати днес в комисията по..

публикувано на 25.07.24 в 13:32

НС прие промени за размера на обезщетенията за безработица

Депутатите приеха на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Те предвиждат при определяне размера на обезщетенията за безработица на осигурявалите се в България и в страни от ЕС, да не се вземат предвид само доходите от последната работа, каквато е практиката досега, а изчисленията да се правят на база последните 24..

публикувано на 25.07.24 в 13:00

НСОРБ със становище по законопроекта за консолидиране на ВиК дружествата

Националното сдружение на общините в България излезе със становище относно законопроекта за водоснабдяването и канализацията. Той предвижда консолидиране на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните, както и промени, свързани с регулиране цената на услугата. Според Сдружението, това ще намали конкуренцията, ще елиминира..

публикувано на 25.07.24 в 12:08

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08