Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южнокорейският виолончелист Джонгхеон Нам преди концерта с Радиосимфониците

Деляна Лазарова и Джонгхеон Нам
Снимка: БНР

Симфоничният оркестър на БНР ще изнесе поредния си концерт.

Солист в концерта ще бъде изгряващата звезда виолончелистът Джонгхеон Нам – носител на Трета награда и Специалната награда от Йоханес Кропфич за най-добро представяне на съвременна пиеса "Токата“ от Сонатата за виолончело на Йоханес Кропфич в "Международния конкурс Йоханес Брамс“.

"Програмата е много любима. Едно от произведенията е всъщност поемата на Големинов". Това сподели в интервю за предаването "Хоризонт до обед" диригентката Деляна Лазарова:

"Това произведение беше предложено от маестро Кадин. Ще включим тази творба на Големинов с поема, която не е изпълнявана много в България и е малко несправедливо забравена. Ще открием концерта всъщност с невероятния концерт на Елгар за чело и оркестър, който според мен наистина е изключително произведение".

"Моето чело е италиански инструмент, за което аз получих подкрепа от немското правителство. Името на майстора, който го е изработил, е Матео Гофрилер и това е инструмент, изработен през 1710 година", обясни южнокорейският виолончелист Джонгхеон Нам.

За БНР той разказа как е започнал да свири на виолончело:

"Моята сестра започна да свири на цигулка и аз като бях дете си помислих, че искам да свиря на по-голям инструмент, нещо, като виолончело. Когато бях на около 10 години, отидох на концерт на Йо-Йо Ма и това докосна сърцето ми. Тогава почувствах вдъхновение да започна да свиря на виолончело".

Цялото интервю с Деляна Лазарова и Джонгхеон Нам можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени