Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не се отказва от искането да бъде признато анексирането на Крим

Ръководителят на руската делегация ма преговори с Украйна Владимир Медински (на преден план)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия не се отказва от настояването си украинските власти да признаят анексирания Крим за част от Руската федерация, както и независимостта на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск.

Това заяви главният преговарящ от руска страна Владимир Медински ден след писмените предложения от Киев да се откаже от амбициите си за членство в НАТО и разполагането на чужди военни бази на украински територии, цитиран от "Ройтерс".

Украинският преговарящ Михайло Подоляк заяви, че за проектирания договор за сигурност на Украйна ще трябва да се проведе референдум, а това е възможно чак след като руските войски напуснат териториите, завзети след 23 февруари.

Въпреки обещаната от Русия локална деескалация, през изминалата нощ Чернигов и Нижин са били подложени на артилерийски обстрел и бомбардировки от въздуха, твърдят местните власти. Масово изтегляне на руски войски от Киевска и Черниговска област не се наблюдава. Обстрелът в покрайнините на украинската столица продължава. Засилили са се руските опити за овладяване на Лисичанск, Рубежное и Попасна в Луганска област, както и на азовското пристанище Мариупол.

И днес евакуацията на цивилни от обсадения град е на път да се провали, след като вчера Владимир Путин отклони призива на френския президент Еманюел Макрон за хуманитарна операция. От 280 хиляди жители на Чернигов в навечерието на войната към днешна дата в полуобкръжения град без редовно водоснабдяване и без ток са останали около 120 хиляди.

Броят на бежанците от Украйна надхвърли днес 4 милиона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна