Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските войски са били отблъснати от път край Харков

| обновено на 30.03.22 в 22:10
Последици от боеве и обстрели в района на украинския град Тростянец, в района на Суми.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки че Русия обяви частично изтегляне от района на украинската столицата Киев и североизточния град Чернигов, украинските власти съобщават за продължаващ обстрел.

Западни разузнавателни служби изразиха съмнение, че руските части ще намалят ударите в тази част на Украйна, и смятат, че става дума по-скоро за ротация на отделни руски части и целта е заблуда на противника.

Властите в Чернигов, на около 140 километра северно от Киев, твърдят, че районът е бил обстрелван цяла нощ въпреки обещанието на Русия след преговорите в Истанбул, че ще намали операциите в този район.

Ракетен обстрел и въздушни удари е имало и по Нижин на 90 км югоизточно от Чернигов, съобщи областният управител Вячеслав Чаус в социалните мрежи.

Говорител на украинското министерство на отбраната заяви, че руските сили продължават опитите да превземат разрушения пристанищен град Мариупол.

Удари е имало и по сграда на Червения кръст, твърди украинският омбудсман Людмила Денисова. Все още няма информация за пострадали, но от кметството съобщиха за общо 20 хиляди жители на обсадения град, отведени „против волята си“ в Русия. Но няма възможност за независима проверка на тези данни.

Украински войски са отблокирали главния път от Харков на югоизток, съобщи "Франс прес". След 3-дневни боеве край село Малая Роган руските войски са били отблъснати на 10 километра от пътя, водещ към съседния град Чугуев. Десетки руски войници са попаднали в плен, не малко са загинали, според кореспондента на "Франс прес".

Харков и Чугуев са подложени на тежки бомбардировки от руската армия още от началото на войната на 24 февруари.

Между 200 и 300 жители на украинския град Ирпин са загинали при нахлуването на руските войски в края на февруари и последвалите боеве, твърди кметът Олександър Маркушин, цитиран от Франс прес. Ирпин е от ключово значение за защитата на западните подстъпи на столицата Киев. Градът бе освободен в началото на тази седмица с цената на 50 убити и 100 ранени от украинските въоръжени сили. Днес половината от сградите са разрушени. От 60 хиляди души, които живееха в Ирпин в мирно време, днес са останали около 3500, каза още Маркушин. Той помоли съгражданите си да не се връщат, тъй като руснаците продължават артилерийския обстрел.

Британското военно разузнаване съобщи, че руските части, претърпели тежки загуби в Украйна, са били принудени да се върнат у дома и в съседен Беларус в опит да се реорганизират и снабдят.

„Русия вероятно ще продължи да компенсира намалената си способност за сухопътни маневри чрез масови артилерийски и ракетни удари“, добави министерството на отбраната в Лондон.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че макар първоначалните признаци от разговорите в Истанбул да са били положителни, те не заглушават експлозиите на руските снаряди.

„Европейският съюз, като се надявам и Норвегия, трябва да забранят руски кораби да използват европейски пристанища за времето, през което руските сили блокират нашите пристанища“, призова Зеленски във видеообръщение към парламента на Норвегия.

На преговорите в Истанбул Украйна постави за първи път конкретни предложения, които предвиждат неутрален статут в замяна на гаранции за сигурност по аналогия на член 5 от договора на НАТО относно колективната отбрана. Сред потенциалните гаранти за сигурност са страните от Съвета за сигурност на ООН, т.е. Русия , САЩ, Великобритания, Китай и Франция, а също и Турция, Германия, Канада, Италия, Полша и Израел.

Предложенията включват също 15-годишен период на консултации относно статута на анексирания Крим, като те могат да влязат в сила само в случай на пълно прекратяване на огъня. По думите на ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия подписването на мирен договор с Русия е възможно само при пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна към 23 февруари, преди руското нахлуване, включително от южната част на Херсонска област, така наречения „коридор“ към Крим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пастор Даниел Хъл в съда в Сливен

Делото срещу пастора Даниел Хъл отново не тръгна

За пореден път не бе даден ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия и блудствени действия с 14 деца от кв. „Надежда“ в Сливен. Причината за това стана нов отвод на съдебния състав на Районния съд. Преди заседанието съда ограничи работата на медиите, като не позволи доближаването до вратата на съдебната зала,..

публикувано на 11.06.24 в 19:10

Събират средства за възстановяване на 120-годишна църква в берковското с. Мездрея

В берковското село Мездрея искат да възстановяват църква на над 120 години. Местните жители вече са събрали 10 000 лева Църквата "Света Троица" в Мездрея е построена през 1902 година и оттогава не е реконструирана. Преди време жителите на берковското село направили освежителен ремонт. Покривът обаче протекъл и вече 15 години е затворена, разказа..

публикувано на 11.06.24 в 19:05
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев: България ще подпомогне Украйна с износ на ток и на оборудване за енергодружествата ѝ

България ще подпомогне Украйна с износ на ток и на оборудване за енергодружествата ѝ, заяви служебният премиер Димитър Главчев, който представлява страната ни на конференцията в Берлин. Български фирми могат да помогнат и за възстановяване на жилищния фонд и пътищата в страната. Още две села в Източна Украйна са паднали в руски ръце, заявиха днес..

публикувано на 11.06.24 в 18:53
Хънтър Байдън напуска федералния съд  в Уилмингтън, Делауеър, 11 юни 2024 г.

Хънтър Байдън е признат за виновен по 3 обвинения за незаконно притежание на огнестрелно оръжие

Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър Байдън, беше признат за виновен от съдебни заседатели в Уилмингтън, щата Делауер, по всички три обвинения срещу него за незаконно притежание на огнестрелно оръжие.  Според прокурорите п рез 2018 година Хънтър Байдън е прикрил от властите, че употребява наркотици, за да закупи револвер. Това е..

публикувано на 11.06.24 в 18:51

Кметът на Берковица: Преминаването на тирове през Петрохан не е добро решение

Кметът на община Берковица Радослав Найденов е категоричен, че пускането на тежкотоварни автомобили през Петрохан не е добро решение. Очаква се от понеделник тировете за София да минават през прохода.  На среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметове и превозвачи обсъдиха вариантите на обходни пътища във връзка с..

публикувано на 11.06.24 в 18:47
Румяна Угърчинска

Румяна Угърчинска: Макрон нямаше друг избор, защото не може да игнорира резултатите от изборите

Макрон нямаше друг избор , защото не може да игнорира това, че е почти двойна разликата в резултатите на неговата партия и на партията на Льо Пен. Това каза пред БНР журналистката Румяна Угърчинска, която живее и работи във Франция, в коментар на решението на  Еманюел Макрон да разпусне Националното събрание на Франция и да насрочи..

публикувано на 11.06.24 в 18:39
Лидерът на

Нов политически трус във Франция, партия "Републиканците" е пред разделение

Лидерът на френската консервативна партия "Републиканците" Ерик Сиоти се обяви за предизборен съюз с крайнодесния "Национален сбор", който спечели най-много гласове в изборите за Европарламент преди дни. Франция пое към предсрочни парламентарни избори, Жордан Бардела е кандидат за премиер Румяна Угърчинска: Макрон нямаше друг избор, защото не..

публикувано на 11.06.24 в 18:24