Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на служители на частни траурни агенции в Ловеч

| обновено на 31.03.22 в 13:50
Снимка: Пламен Христов, БНР

Служители на частните траурни агенции в Ловеч и граждани излязоха пред сградата на Общината на пореден протест срещу високите цени на таксите и услугите за траурни обредни дейности и монопола на общинската бюджетна дейност „Обреди“.

Протестиращите влязоха и в залата на Общинския съвет, където по това време се провеждаше редовно заседание на местния парламент. 


Организаторът на протеста Симон Милков поясни срещу кого е насочен той:

„Протестът е във връзка със злоупотребите на Бюджетна дейност  „Обреди“ към община Ловеч, в частност нейната директорка Таня Тинчева, във връзка с всички сигнали, които получаваме относно начина на погребване на техните близки. Искаме оставката на Таня Тинчева незабавно. Искаме промяна в двете спорни наредби за местни данъци и такси, в частта, в която се определят местните данъци и такси, както и  промяна на наредбата за гробищните паркове, в частта в която се определят таксите за обредни дейности. Да няма монопол на пазара на  траурни дейности“.

В залата на Общинския съвет протестиращите скандираха „Оставка!“ за управителя на БД „Обреди“ Таня Тинчева и с настояване за извънредна точка по темата на започналото заседание.

Организаторът на протеста раздаде на съветниците памперси, а залата беше засипана със стотинки.

„Как може такова нещо? Погребах свой близък, 1500 лева са ми искали. На всички ви искаме оставка. Народът не е доволен. Искаме си ловчанлия за кмет“.

Председателят на Общинския съвет Петър Цолов отстрани от залата Симон Милков, като се наложи да извика и полиция.

Областният управител Виктор Стойчев, който присъстваше на заседанието, призова общинските съветници да се вслушат в исканията на гражданите.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова се върна в залата за заседанието, след като протестиращите я напуснаха.

Репортаж на Пламен Христов можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: Пламен Христов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна