Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер от 19:00

Премиера на монография за Ясен Гюзелев, която обхваща 40 г. творчество на художника-илюстратор

Ясен Гюзелев

Световноизвестният български илюстратор Ясен Гюзелев тази вечер ще участва в премиерата на монографията, посветена на дългогодишното му творчество.

Автор на труда е Красимир Илиев - изкуствовед и уредник в Софийска градска художествена галерия.

Изданието проследява творческия път на Гюзелев от началото му до днес, като съдържа и негови разкази за илюстрацията и развитието на идеите му като художник на книги.

С вникване в детайлите и дълбочината на творческия процес в монографията са показани забележителни творби като „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Пинокио“, „Микеланджело“, „Дон Кихот“, „Името на розата“, стихотворенията на Франсоа Вийон, „Царицата на пчелите“, „Сократ“, „Орфей и Евридика“, „Декамерон“ и много други.

Великолепните, пищни и детайлни приказни илюстрации на Ясен Гюзелев са радост за окото на всеки читател и чест за всеки автор.

„От малък съм искал да стана художник – разказа пред Радио София Ясен Гюзелев – не съм знаел със сигурност дали ще успея да стана, но съм вярвал. И точно илюстрацията ме е влечала. И от поръчка в поръчка, от книга в книга – цял живот правя това.“

Всяко произведение на изкуството трябва да отразява света, за да има смисъл то, смята творецът. И разкри как подхожда, колко внимателно чете, за да може да доизгради картината в съзнанието си, преди да я нарисува.

Представянето на монографията е съпътствано от изложба с над 50 графики и репродукции на майстора на илюстрацията.

Началото на премиерата е в 19:00 ч. в галерия Espace PORT A.

Освен Красимир Илиев, ще присъства и проф. Георги Лозанов.

Поканата е към всички почитатели.

Чуйте разговора на Лили Големинова с художника.

  • Ясен Гюзелев е роден през 1964 година в София в семейство на артисти. Той е син на оперния певец Никола Гюзелев, а брат му е художникът Чавдар Гюзелев. Завършва Художествената академия през 1990 година, след което за кратко работи в Италия. Днес той продължава да работи за някои от най-големите издатели и списания в Европа.
    Обявен е за илюстратор на годината на Международния панаир на книгата в Болоня през 1994 година. Носител е и на българската награда „Хр. Г. Данов“ за най-добре илюстрирана книга за 2010 година. Гюзелев също така илюстрира луксозно издание на „Баскервилското куче“, откривайки изложба с творбите си през 2013 година. Техниката му по негови думи е повлияна от реалистичните школи от ХIХ век, Ренесанса, Прерафаелитите и Сецесиона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени