Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песков: Купуването на газ с рубли не важи за вече доставени количества

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Русия да продава за рубли природен газ на определените от нея като неприятелски държави може да бъде отменено в бъдеще. Засега обаче това е най-сигурният вариант за Москва, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Попитан дали новите правила ще важат за вече доставени количества синьо гориво, Дмитрий Песков уточни, че съответният президентски указ няма да се прилага със задна дата. Документът беше подписан от Владимир Путин вчера и е в сила от днес. Той предвижда потребителите на руски природен газ от неприятелските държави да превеждат долари и евро по сметки в руската “Газпромбанк”, която на свой ред да конвертира валутата в рубли на московската борса. 

Президентът Путин предупреди, че ако европейските клиенти на “Газпром” не приемат новите правила, то действащите договори ще бъдат прекратени.

Днес Владимир Путин подписа друг указ. Той разрешава на руските авиокомпании да плащат в рубли лизинга на самолетите, които използват и които са собственост на фирми от неприятелските държави. За целта на лизнгодателите се предлага да получават парите си по сметки в руски банка в рубли, а сумите да са еквивалентни на кредитите в чуждестранна валута по курса на Централната банка. Ще припомня, че в края на март Европейският съюз забрани доставките на самолети и резервни части в Русия заради така наречената военна операция в Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна