Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Червеният кръст: Първият опит за евакуация на хора от Мариупол беше неуспешен

Конвоят на Червения кръст ще направи втори опит в събота

Снимка от дрон на разрушени жилищни сгради в град Мариупол
Снимка: Ройтерс

Конвоят, който се опитваше да помогне за улесняване на евакуацията на цивилни от Мариупол, беше принуден да се върне обратно, съобщи в петък вечерта Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), предаде Ройтерс.

Екип на МКЧК, съставен от три превозни средства и девет души персонал, напусна Запорожие в петък сутринта за контролирания от Русия Бердянск, където трябваше да посрещне 30 автобуса за евакуация.

"Те ще опитат отново в събота да улеснят безопасното преминаване на цивилни от Мариупол", се казва в изявление на МКЧК. В него се посочва, че конвоят се е върнал в Запорожие северозападно от южното пристанище, "след като договореностите и условия направиха невъзможно продължаването на конвоя", посочиха от Червеният кръст.

Екипът на Червения кръст от три автомобила, превозващи девет души персонал, имаше за цел да изведе колона от около 54 украински автобуса и няколко частни превозни средства извън Мариупол, където, според кмета на града, все още има до 170 000 души без ток и с ограничена храна.

След като започне прекратяването на огъня, договорено "по принцип" от Украйна и Русия, украинските сили трябваше да карат автобусите, като конвоят на МКЧК трябваше да действа като придружител, за да прибере цивилни от град Мариупол, който е обект на ожесточен руски обстрел.

П-рано в петък говорител на МКЧК подчерта, че операцията е била одобрена както от Украйна, така и от Русия, но все още се разработват основни подробности, както точното време и дестинация на евакуацията, която ще бъде неопределено място в Украйна. "Сглобяването на този конвой за безопасно преминаване беше и остава изключително сложно", каза говорителят на МКЧК Юън Уотсън.

Конвоят ще повтори мисията си в събота, добави МКЧК.

Междувременно украинските власти съобщиха, че общо 6266 души са били евакуирани от украинските градове по хуманитарни коридори в петък, предаде Ройтерс.

Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на кабинета на президента на Украйна, посочи в отделна онлайн публикация, че 3071 души са успели да напуснат обсадения град Мариупол.

Говорител на МКЧК пък каза пред "Файненшъл таймс":

"Предизвикателствата, които срещаме около Мариупол, показват колко е важно всички детайли на операциите по безопасно преминаване да бъдат ясно договорени и споделени по веригите на командване. Наложително е тези операции да се развиват по безопасен начин за всички".

МКЧК заяви, че включването на неговите превозни средства в конвоя е, за да се "постави хуманитарен маркер върху това планирано движение на хора, като даде на конвоя допълнителна защита и напомня на всички страни за цивилния, хуманитарен характер на операцията".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна