Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва гони руския посланик - заради клането в Буча

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Литва обявиха, че експулсират посланика на Русия там заради "ужасното клане" в Буча, близо до Киев, предаде "Франс прес".

Десетки тела на цивилни граждани бяха открити в масови гробове или по улиците на Буча през последните два дни. Кремъл отхвърля обвиненията на Украйна и Запада, че руските сили са отговорни за това.

Литовското правителство е решило да понижи дипломатическото представителство на Русия, обяви външният министър Габриелиус Ландсбергис, като обясни:

„Посланикът на Руската федерация ще трябва да напусне Литва“, каза Ландсбергис и добави, че балтийската държава също ще оттегли посланика си от Москва.

Действията на Вилнюс предизвика отговор от Москва. „Няма да отнеме много време, докато последват ответни мерки“, каза пред "Франс прес" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Ландсбергис, който определи убийствата в Буча като "военно престъпление", каза също, че Литва ще затвори консулството на Москва в пристанищния град Клайпеда, където 20 процента от жителите са етнически руснаци.

Миналия месец Литва вече експулсира четирима руски дипломати, което предизвика отговор от страна на Москва. Русия обяви, че експулсира 10 дипломати от трите Балтийски страни - Естония, Латвия и Литва.

Латвия също обяви, че ще предприеме стъпки във връзка с дипломатическите си отношения с Русия.

Габриелиус Ландсбергис съобщи в Туитър, че посланикът на Литва в Украйна се връща в Киев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени