Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел защити решението си от 2008-а да блокира влизане на Украйна в НАТО

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившата канцлерка на Германия Ангела Меркел защити решението си от 2008 година да блокира предложеното тогава от Съединените щати присъединяване на Украйна към НАТО, предаде Франс прес.

Късно снощи - във видеоизявлението си за убийствата на цивилни в Буча, украинският президент Володимир Зеленски каза, че кани Меркел и тогавашния френски президент Никола Саркози да посетят градчето в околностите на Киев, за да видят докъде са довели отстъпките на Германия и на Франция към Русия през последните 14 години.

В кратко изявление, публикувано от говорителката ѝ, Меркел казва, че държи на решенията си от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година. И заявява „пълна подкрепа за усилията на настоящото германско правителство и международната общност за прекратяване на руското варварство срещу Украйна“.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който беше министър на външните работи в две от правителствата на Меркел, призна днес, че е сгрешил като е подкрепял проекта за газопровод „Северен поток 2“:

„Вярвахме в мостове, в които самата Русия не вярваше вече, въпреки че съюзниците ни предупреждаваха“, каза Щайнмайер.

И още от признанието му:

„Не успяхме да изградим общ европейски дом. Не вярвах, че Владимир Путин би приел пълна икономическа, политическа и морална разруха на страната му в името на имперската му лудост. Като много други и за това грешах“, каза германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна