Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатически сблъсъци по казуса за убитите цивилни в Буча

Германия и Франция гонят руски дипломати

| обновено на 04.04.22 в 23:56
Снимка, предоставена от пресслужбата на украинския президент, показва Володимир Зеленски да върви по улица в Буча, Украйна, 4 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Съединените щати подготвят спешно нов пакет санкции срещу Русия, след като в контролираното доскоро от руските сили градче Буча край Киев бяха открити множество цивилни жертви - със завързани ръце и в масов гроб.

„Това са военни престъпления и това ще бъде признато от света за геноцид. Виждате какво е станало тук, знаем за хиляди убити и изтезавани, с откъснати крайници, жени изнасилени и деца умъртвени“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който беше днес в Буча.

Кметът на града съобщава, че 280 жертви са открити в масови гробове. Във всички освободени от руснаци райони около Киев са намерени общо 410 убити цивилни, съобщава украинската прокуратура.

Русия категорично отрича нейните военни да са отговорни за избитите украинци. Външният министър Сергей Лавров нарече твърденията на властите в Киев поредна фалшива новина.

Лавров съобщи, че Великобритания е осуетила провеждане днес на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Буча.

Лавров каза още, че някои западни лидери имат проблем със съвестта. Малко преди това президентът на Съединените щати Джо Байдън отново нарече руския президент Владимир Путин "военнопрестъпник".

Руският посланик в ООН Василий Небензя, цитиран от Ройтерс, заяви, че в най-скоро време Москва ще представи на организацията „емпирично доказателство“, че руските войници не са убивали цивилни граждани в Украйна и не са замесени в случилото се в Буча.

Небензя добави, че така ще бъде попречено на заблудата за международната общност, която е подготвена от заговор между „Киев и неговите западни спонсори“

Пентагонът не може да потвърди независимо информацията от украинските власти за Буча. Няма причина обаче и да не им вярва, цитира агенция Ройтерс източник от американското министерство на отбраната.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще положи усилия руският президент Владимир Путин да си плати за военни престъпления, които сe извършват в Украйна, заяви съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан.

Вашингтон ще се консултира първо със съюзниците си дали да не бъде потърсена отговорност в Международния наказателен съд. Но според Съливан има и други механизми, изпитани при други конфликти. Статутът на Русия на постоянна членка на Съвета за сигурност на ООН ѝ дава право да блокира процес в съда в Хага, отбеляза той.

Съливан каза също, че Съединените щати не разполагат с доказателства, че Русия извършва геноцид в Украйна, както твърди украинският президент Володимир Зеленски.

Тази седмица ще бъдат наложени допълнителни санкции срещу Русия. Пакетът още не е ясен, но Вашингтон не изключва в него да влезе и енергийният сектор на руската икономика.

Джейк Съливан съобщи още, че Русия насочва усилията си към Източна и Южна Украйна, като е възможно да изпрати още десетки хиляди войници в Донбас. Следващият етап на войната, според него, ще трае месеци. 

Заради Буча Германия обявява за персона нон грата значителен брой руски дипломати от посолството в Берлин, обяви външният министър Аналена Бербок. По неофициална информация от германската столица ще трябва да си тръгнат 40 от общо 104-ма служители на руската мисия.

Париж също предприе подобна стъпка. 35-има руски дипломати ще бъдат прогонени от Франция, съобщи Франс прес като се позова на източник от външното министерство в Париж.

Министерството обяви малко по-рано, че за персона нон грата ще бъдат обявени "много" руски дипломати с мотив, че действията им са против френските национални интереси. В официалното съобщение се казва още, че това е част от съвместни действия на европейско ниво.

Правителството на Литва пък гони посланика на Русия във Вилнюс и отзовава своя в Москва. Подобна мярка обмисля и латвийското правителство.

Франс прес цитира съобщение от руското посолство в Берлин, публикувано в "Телеграм". В него прогонването на руски дипломати от Германия е наречено неприятелско и неоснователно и се предупреждава, че това ще доведе до още по-голямо влошаване на руско-германските отношения.

Агенция "Интерфакс" пък цитира предупреждение на руското външно министерство, че ще отвърне подобаващо на Франция за обявеното експулсиране на руски дипломати от там.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болница

Жената, обезобразена с ножица от приятеля си в Елена, вече е в стабилно състояние

41-годишната гражданска на Узбекистан, която беше обезобразена с ножица от 23-годишния си приятел, вече е в стабилно състояние и продължава лечението си в очното отделение на областната болница във Велико Търново. От Районната прокуратура, посочиха, че все още няма повдигнато обвинение на извършителя, защото не е готова поисканата съдебно-медицинска..

публикувано на 10.05.24 в 16:42

Великотърновският университет чества патронния си празник

Великотърновският университет, носещ името на светите равноапостоли Кирил и Методий, чества днес патронния си празник.  За 63-та година иконата на светите Кирил и Методий поведе шествието във Великотърновския университет.  Да не забравяме на кого дължим азбуката и културата си, призова великотърновският митрополит Григорий: "Да не забравяме..

публикувано на 10.05.24 в 16:28
Областният управител на Плевен Николай Абрашев

Областната управа в Плевен отчита добра координация за изборите

В Плевен е създадена добра координация между институциите за провеждането на предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след първата среща в Областната администрация. "Координацията е добра, няма някакви сигнали, няма подадени проблеми. Тепърва започва изборният процес, от ден първи съм 24 часа на работа". Това каза областният..

публикувано на 10.05.24 в 16:22
Снимката е илюстративна.

Тяло на жена е открито в района на жп гарата в Кюстендил

Намерено е тяло на жена на железопътната линия в района на кюстендилската гара, съобщиха от полицията. Дежурна полицейска група е извършила оглед на мястото, тялото е откарано в местната болница за аутопсия. Жената е идентифицирана, тя е 54 години. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата...

публикувано на 10.05.24 в 16:18
Киър Стармър

Очакват Стармър да обещае премахване на схемата за депортиране на мигранти в Руанда

Във Великобритания лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър ще обещае да премахне правителствената схема за депортиране на мигранти в Руанда и да отклони 75 милиона паунда за финансиране на стотици нови специализирани служители, които да се справят с контрабандата на хора с нови правомощия за борба с тероризма.  Проект за..

публикувано на 10.05.24 в 16:05

Изложба в Ловеч за 60-годишнината от откриването на паметника на Васил Левски

В Ловеч тази вечер ще бъде открита изложба, посветена на 60-годишнина от откриването на най-големия и най-внушителен паметник на Васил Левски.  Изложбата е подготвена от Държавен архив – Ловеч и Регионалната библиотека "Проф. Беню Цонев". Експозицията проследява проекта и изграждането на паметника, като акцент е  ролята на ловешката..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 15:50