Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийствата на цивилни в Буча - на дневен ред в Съвета за сигурност, ООН започва разследване

| обновено на 05.04.22 в 21:57
Тела на цивилни в найлонови чували в масов гроб в Буча, 4 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази вечер ( около 18 ч. българско време) украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение пред Съвета за сигурност на ООН, който заседава за ситуацията в Украйна.
Пред Съвета Зеленски разказа какво е видял при посещение в градчето Буча край Киев и заяви, че руската армия е издирвала и целенасочено е избивала всеки, който служи на Украйна. 
"Те разстрелваха и убиваха жени пред домовете им, избиха цели семейства, възрастни, деца", заяви Зеленски в обръщението си към Съвета за сигурност. 

ООН обяви, че започва разследване на стотиците случаи на убити цивилни в Буча. 

"Имаме работа с държава, която превръща правото си на вето в право на убийства", заяви днес Зеленски за Русия, която е една от 5-те постоянни членки на Съвета за сигурност. Украинският президент призова ООН за реформа, за да може да бъде отнето правото на вето на Русия като постоянен член на Съвета.

Русия категорично отрече обвиненията в убийства на цивилни в Буча и посочи, че Украйна и нейните съюзници подготвят новия провокации. Външният министър Сергей Лавров обвини Запада, че се опитва да провали преговорите за примирие с Украйна с истерията около Буча, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че това е добре режисирано трагично шоу.

Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност, че убийствата на цивилни в Украйна не са потвърдени от свидетели.

Обръщайки се директно към украинския президент Володимир Зеленски, Небензя заяви, че оставя на неговата съвест безпочвените обвинения срещу руската армия.

Пред Съвета за сигурност на ООН Володимир Зеленски показа видеокадри и разказа за ужаса, който е видял в град Буча след изтеглянето на руските сили.

Василий Небензя повтори становището на руското министерство на отбраната, че труповете в Буча не са били там при изтеглянето на руската армия.  По думите на Небензя пред Съвета за сигурност 600 000 души са евакуирани доброволно в Русия от началото на войната, сред тях и 119 000 деца.

Съобщенията и кадрите с убити цивилни в град Буча са много смущаващи, заяви пред Съвета за сигурност на ООН китайският посланик Джан Джун и допълни, че случилото се в града трябва да бъде потвърдено и проверено. Китай призова Съединените щати, НАТО и ЕС да влязат в диалог с Русия и обяви санкциите за неефективни за решаване на проблема в Украйна. 

Повече от месец продължават военните действия на територията на Украйна.

Зеленски обеща по-рано днес ревностно да преследва виновните за военните престъпления в окупираните от Русия райони на страната. За масови убийства на цивилни в Украйна след Буча беше съобщено и от Бородянка и от северния град Суми. 

„Окупаторите определено ще понесат отговорност за това. Вече правим всичко, което можем, за да идентифицираме всички руски военни, замесени в тези престъпления възможно най-скоро. Всичко, за да ги накажем. Това ще бъде съвместна работа на нашата държава с Европейския съюз и международните институции, в частност с Международния наказателен съд. Всички престъпления на окупаторите са документирани. Осигурена е необходимата процесуална база за изправяне пред правосъдието на виновните руски военни за всяко извършено престъпление“, заяви Володимир Зеленски.

Украинският президент твърди, че повече от триста души са били убити и измъчвани в Буча, близо до Киев, което от руска страна категорично отричат.

По-рано кметът на Киев Виталий Кличко призова жителите на украинската столица, които са я напуснали след началото на руската инвазия, да не се завръщат по домовете си поне още седмица, тъй като заплахата остава. Той не изключи и ракетен обстрел.

Руските военни части се подготвят за мащабна атака в региона на Луганск в източна Украйна, предупреди в "Телеграм" местният губернатор Сергий Гайдай, като призова за масова евакуация.

Междувременно украинската прокуратура съобщи, че са регистрирани повече от 7000 съобщения за предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Киевска област.

Повечето от жертвите са в град Бородянка, северозападно от украинската столица, каза главният прокурор Ирина Венедиктова, цитирана от украинската информационна агенция УНИАН.

А омбудсманът на Украйна за правата на човека Людмила Денисова, цитирана от Ройтерс, съобщи тази вечер, че в масов гроб под църква в град Буча може да има между 150 и 300 тела. 

В онлайн публикация Денисова посочи, че в момента служителите на реда събират телата, за да се извършат допълнителни прегледи.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че Москва ще реагира сурово на експулсирането на руски дипломати от западните правителства.

Отговорът „ще е симетричен и разрушителен за двустранните отношения“, написа в "Телеграм" Медведев.

Вчера Германия обяви, че гони 40 руски дипломати в отговор на убийствата и готви още мерки заедно със съюзниците си. По-късно Франция също съобщи, че е решила да изгони голям брой руски дипломатически служители, като според АФП техният брой е 35. Подобни стъпки предприеха и други европейски страни.  19 дипломати от Русия бяха обявени от европейската служба за външна дейност за персона нон грата в ЕС с решение на върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел.

Същевременно Европейският съюз, Съединените щати и държавите от Г-7 се очаква да обявят нов кръг от санкции срещу Русия, като Европейската комисия предложи да се наложи забрана за внос на въглища от Русия в размер на 4 млрд. евро годишно.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени