Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджев: Призивът за неутралитет е самопризнание за васалитет

Снимка: БГНЕС

"Призивът за неутралитет е самопризнание за васалитет. Искат да се признаем за руски васал, няма как да стане това, не са познали!". 

Този коментар за позицията на България във връзка с войната на Русия в Украйна направи пред БНР журналистът Иво Инджев.

Като фалшива теза определи той твърдението, че изпращането на оръжие за Украйна ще ни въвлече във войната. 

"Днес много хора развяват руски знамена пред Народното събрание, а в същото време говорят за неутралитет (пред парламента се провежда протест на партия "Възраждане" - б.р.), коментира още той. 

Според него "вината" на Запада и САЩ е в това, че са повярвали на Путин:

"За това, че през 1994 г. американският президент и британският премиер си сложиха подписите за това, че като си предаде ядрения потенциал на Русия, Украйна ще цъфне и ще върже, а Москва пое задължението с подписа си под този Меморандум от Будапеща, че ще бди над националната сигурност на Украйна, а виждаме какво се случи. Ето в това могат да бъдат обвинявани. Да, западната наивност, че от Русия може да се пръкне демокрация, е косвена вина". 

По думите на Инджев Москва представя нещата изключително превратно:

"НАТО искал да се разширява. Никой не иска да влиза в конфронтация с Русия никъде по света. Никой не е толкова луд, че да иска да воюва с Русия, на която много и се иска да воюва непрекъснато, беше казал бившият външен министър Соломон Паси и аз съм съгласен с него. ... Това, което направи Путин, замразявайки конфликти в Донецк и Луганск, с отнемането на Крим от Украйна, той на практика направи невъзможно това присъединяване на Украйна към НАТО по правилата". 

Журналистът представи в предаването "12+3" допълненото издание на книгата му "Измамата Сан Стефано": 

"В случващото се в Украйна виждам повторение на една голяма руска измама. Когато идват на Балканския полуостров (1977-1878 г.), под претекст да освобождават българите, те искат да освободят територия за себе си, за да се разширят и да достигнат до проливите. Това е официално обявена руска цел. Аз много обичам да цитирам руски източници, за да не могат да ме обвиняват в т.нар. русофобия. ... Както днес Русия отрича правото на украинците да са украинци, а били част от руския народ, така и тогава същото е било замислено за българите - да станат част от Руската империя".

Иво Инджев смята, че трябва да разказваме тази част от нашата история по следния начин:

"Ако не беше Априлското въстание, нямаше да има никакъв Трети март". 

Интервюто на Снежана Иванова с Иво Инджев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!