Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна, ден 42: Продължава руският обстрел на ключови градове

Папа Франциск в подкрепа на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 42-я ден на войната в Украйна се съобщава продължаващ руски обстрел на ключови градове на фона на призивите на президента Володимир Зеленски за нови санкции срещу Русия заради убийствата на цивилни в Буча, които Москва от своя страна нарече "провокация".

Папа Франциск осъди "клането в Буча", докато държеше украинско знаме, изпратено му от града.

Последните новини от Украйна, вместо да ни донесат облекчение и надежда, ни донесоха нови зверства като клането в Буча", каза папа Франциск и призова за спиране на войната.

Украинските военни съобщиха, че руските войски се прегрупират и се подготвят за нова офанзива в района на Донбас. Под обстрел са Мариупол и Харков. 89 души, сред тях 4 деца са загинали в Киев от началото на войната, по информация на градските власти. 

В поредното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН, където има право на вето.

Външният министър Дмитро Кулеба настоя съюзниците на страната му да наложат максимални санкции на Русия и да предоставят на Украйна всички оръжия, от които има нужда.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров нарече събитията в Буча “провокация”, чиято цел е да провали мирните преговори между Москва и Киев.

„Преговорният процес продължава, но върви доста по-трудно, отколкото ни се иска“, отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той подчерта, че изтеглянето на руски войски е жест на добра воля, целящ положителна атосфера за преговори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна