Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Изгонването на посланик Митрофанова е крайна мярка"

Стефан Янев: Коалицията се управлява през мобилните телефони

"Споделям съмненията, възникнали с компанията "Джемкорп"

Стефан Янев
Снимка: Ани Петрова

"Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони".

Това каза пред БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков.

Той подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

Според бившия служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка:

"Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев - б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник".

Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

"При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план", смята Стефан Янев и категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта:

"Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки - от гледна точка на икономическите последици". 

Според него България има нужда от още изтребители, но сега и веднага.

"Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат Ф-16, защото ни трябва междинно решение".

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него:

"Дали ще потекат реки от мед и масло - това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента"

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията "Джемкорп", която предлага "проекта с т.нар. батериен парк". По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения:

"Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект", прогнозира той. 

"Позицията на премиера Кирил Петков за РСМ показва непознаване на проблема - непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес", коментира бившият служебен премиер.

Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков.

"С Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти", заяви Янев, като уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя. 

Интервюто на Даниела Големинова със Стефан Янев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.