Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на романа, който донесе "Икар" на Владо Карамазов

3
Фрагмент от книгата "Опашката" на Захари Карабашлиев
Снимка: ciela.com

Година след издаването на романа на Захари Карабашлиев, който стъпи на театрална сцена, донесе “Икар“ на Владо Карамазов за ролята на „Кандидата“, а вчера - на Явор Гърдев „Златен кокерикон“ за режисура, “Опашката“ има премиера на 11 април, понеделник в Младежкия театър „Николай Бинев“ от 19:00 ч.

Захари Карабашлиев„Романът нямаше среща с публиката, нямаше своето представяне, своята премиера. Но сега в понеделник няма да бъде точно премиера, а ще бъде по-скоро разговор за света на “Опашката“, за света, в който живеем. Темите са изключително сериозни. Това ще бъде различен тип премиера. Няма да е премиерата, която очакваме“, обясни Захари Карабашлиев.

Авторът е поканил Владимир Карамазов и Бориса Сарафова на премиерата, да изиграят сцени от представлението. Те ще дадат „плът и кръв на героите“ от романа му.

„Тази роля е голямо предизвикателство. Това не е клише. Действително има в актьорското майсторство такива много мащабни, големи роли, които не можеш да им видиш края. Тази роля е такава!“, сподели Владо Карамазов.

Той съветва хората да прочетат романа и да гледат представлението, защото така „ще получат едно много сериозно допълнение едно към друго и ще изживеят на Захари цялата идея в пълния си мащаб“.

„Голямата задача на всеки режисьор е първо да посегне към текст, който вътрешно го мотивира, който го кара да извади от него всичко, което може, дори повече от това, нещо по-различно. Това е големия талант на Явор Гърдев. Също и избора на правилните актьори“, допълни Захари Карабашлиев, като каза, че Владо Карамазов е бил най-подходящият за тази главна роля.

„Романът наистина е книга за различността, за различния. Различността има много аспекти. Отношението към нея е всъщност голямото изпитание“, сподели автора.

„Смятам, че един от най-големите проблемите на нашето общество е, че не приема различността. Аз нямам проблем с различните хора, търся ги под дърво и камък в моите фотографии“, обясни Владо Карамазов.

По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна