Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ, зелена светлина за Плана за възстановяване, подкрепа за Украйна – акценти от седмицата

Снимка: Ани Петрова

Нов сблъсък в управляващата коалиция заради кандидатурите за управител на Българската народна банка. Кандидатът на „Има такъв народ“ за гуверньор на Централната банка Любомир Каримански каза в парламента, че е получил заплаха. „Демократична България“ и БСП предложиха двете номинации - тази на Каримански и на Андрей Гюров от Продължаваме промяната,  да бъдат оттеглени. Днес лидерите на четирите управленски формации се събират на Коалиционен съвет.

Държавата разработва пакет от спешни антикризисни мерки заради очакваната висока инфлация. Всички 2 милиона и 50 хиляди пенсионери ще получат бонус от 70 лева за Великден, изплащането започва следващата седмица.

Европейската комисия даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен връчи на церемония в София в присъствието на премиера Кирил Петков оценката на Плана. Тя изрази увереност, че страната ни ще проведе нужните реформи. Фон дер Лайен говори за бежанците от Украйна и изрази благодарност към България за помощта към тях и обърна внимание и на отношенията със Северна Македония.

Снимка: ФБ/МС

По повод обвинение на „Има такъв народ“, че министър-председателят се опитва да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли ветото на България за започване на преговори със Скопие, премиерът Петков увери, че коалиционното споразумение се спазва.

От браншовата камара Пътища обявиха, че организират национален протест на 13-и април заради депутатите, които гласуваха от дневния им ред да отпадне решението за плащанията по договори на Агенция Пътна инфраструктура. Министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов разговаря с шофьори, които паркираха камионите си пред парламента и заяви, че парите за ремонт на пътища са блокирани от политически пазарлъци.

Специална група български военни е в готовност да съдейства за изтеглянето на българските моряци от блокирания кораб „Царевна“ в Мариупол, съобщи в парламента премиерът Петков. Групата е била готова да изтегли екипажа в началото на седмицата, но ситуацията е била твърде рискована. Премиерът допълни, че засега България няма да гони руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Партия „Възраждане“ организира протестна демонстрация срещу евентуално оказване на българска военна помощ на Украйна.

България ще изпрати в Украйна каски и бронежилетки за защита на цивилното население, реши правителството.

В София се проведе мирно шествие в подкрепа на Украйна под наслов „Не сме неутрални“. Полицията задържа за няколко часа лидерите на сдружение „Ние идваме“ Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които заляха с червена боя табелата на руското посолство в София. Пореден антивоенен протест се проведе в Бургас. Снощи протестиращи отново разляха червена боя пред руското посолство в София и поставиха детски играчки и обувки като символ на страдащите и загинали деца в Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи остри критики към  правителството и настоя президентът Радев да поеме отговорност за ситуацията в страната.

Бойко Борисов в централата на ГЕРБ

Стана ясно, че гражданската платформа „Изправи се БГ“ прераства в партия. Инициативен комитет от 98 души застана зад идеята на Мая Манолова за създаване на „Изправи се България“.

Правителството иска от президента Румен Радев да освободи от поста му началника на Националната служба за охрана генерал Емил Тонев. Мотивът е, че видеозаписи от входовете на Министерския съвет са предадени на прокуратурата без знанието на премиера. Президентът няма да отстрани генерал Тонев. За пореден път главният прокурор Иван Гешев нарече искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочното му отстраняване „правно нищо“.

Премиерът Петков призова Висшия съдебен съвет да подкрепи искането на Йорданова. Той бе на разпит в Софийската градска прокуратура по сигнала на Васил Божков, че е бил изнудван от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

Народното събрание прие процедурните правила за избор на членове на Съвета за електронни медии от парламентарната квота, тъй като мандатите на двама от тях изтичат в края на месеца. Председателят на комисията по културата и медиите Тошко Йорданов призова СЕМ да си помисли дали да не прекрати предсрочно мандата на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

Медийният регулатор излезе с позиция след заседанието, че в качеството му на независим регулаторен орган е подложен на безпрецедентен политически натиск, и смята да информира европейските органи за отношението, демонстрирано от представителите на законодателната власт.

Чуйте "Седмицата на бързи обороти" в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна