Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Драгомир Цанев: Едва 700 от 60 000 сгради ще бъдат обновени с пари от Плана за възстановяване

Снимка: БНР

„Голяма част от 1,2 млрд. лева, заложени в Плана за възстановяване и насочени към обновяването на жилищните сгради, ще бъдат използвани по познатата схема 100% грант без самоучастие на собствениците. Това е неустойчива политика и не съществува никъде другаде по света“.

Това поясни пред БНР Драгомир Цанев от Център за енергийна ефективност ЕнЕфект.

И допълни, че „парите няма да стигнат за почти никого“:

„В България има над 60 000 многофамилни сгради, които се нуждаят от обновяване. С предишната програма за 2 млрд. лева обновихме малко над 2000 сгради. С инфлацията увеличението на строителните продукти е между 30-40%. Затова не очаквам повече от 700 сгради да бъдат обновени. Логичното политическо действие в този случай е да има и паралелен инструмент - собствениците, които имат желание, чрез самоучастие да обновят своите сгради“.

В предаването „Хоризонт до обед“ Цанев посочи, че когато се отвори програмата през юли, сдруженията на собствениците, които имат технически паспорт и енергийно обследване, ще имат предимство.

„Това, което вадим от джоба си, са разходите за обследване и технически паспорт на сградата. Ако проектът бъде одобрен, парите ще бъдат възстановени. Най-вероятно отново през общините ще бъдат реализирани обществените поръчки за проектиране, строително-монтажни работи“.

С готвените промени в Закона за управление на етажната собственост ще се улесни процесът на вземане на решение за сградно обновяване, така че решението на мнозинството да бъде задължително за всички собственици.

„Около 10 000 домакинства се очаква да се възползват от грантови средства за термосоларни инсталации и за фотоволтаични панели“.

Интервюто с Драгомир Цанев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.