Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има спешна нужда от още доброволци, храни, напитки и хигиенни материали на граничен пункт "Дуранкулак"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Големи опашки от чакащи бежанци за влизане в страната и регистрация са се образували на граничен пункт "Дуранкулак", затова има спешна нужда от още доброволци, храни, напитки и хигиенни материали.

"Положението с притока на бежанци се промени драстично преди 4 дни". Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Васил Величков от Националния кризисен щаб за бежанците от Украйна:

"Потокът от бежанци, които пристигат в България, рязко се пренасочи към пункта "Дуранкулак“. От вчера има сериозно засилване и на "Дунав мост" - Русе. До преди това имаше около седмица затишие, но след удара по жп гарата в Крематорск много от търсещите закрила преценяват, че не е безопасно да се пътува с влакове през Букурещ и съответно се насочат към най-късия маршрут с автобуси. Същевременно има и активизация на украински туропереаторски фирми, които рекламират в Телеграм, Вайбър и Фейсбук, че осигуряват директен транспорт до България и настаняване в хотели и тук е най-същественият проблем, защото може да се каже, че това е каналджийство".

За последните три денонощия през ГКПП „Дуранкулак“ на територията на България са влезли 3773 украински граждани, предаде кореспондентът на БНР в Добрич Мая Щърбанова. Девет са вече гишетата, на които се издават документи за временна закрила на пункта. От днес доброволци са осигурили денонощно посрещане с храни и напитки на пристигащите на границата предимно жени и деца. 

От всички преминали през граничния пункт край село Дуранкулак през последните 3 денонощия 1610 са получили регистрация за временна закрила. Част от автобусите, за чиито пътници има предварителна резервация за настаняване, която е потвърдена, се пропускат. Целта е да се избегне струпването на стотици хора на границата и чакането от повече от 10 часа за издаване на документи. От Гранична полиция информират, че с увеличаването на гишетата, ще се увеличи и с около 30% капацитетът за регистриране за временна закрила.

Палатката с доброволци от неправителствени организации и БЧК за днес е осигурена с храни, напитки и хигиенни материали. Петима доброволци от Украински дом ще поемат нощните дежурства, за да се предоставя 24-часова грижа за украинските граждани на територията на граничния пункт.

Цялото интервю с Васил Величков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна