Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Льо Пен в нов дуел за президентския пост във Франция

Стефан Манов: Човек с фамилия Льо Пен не може да стане президент във Франция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическите сили във Франция се прегрупират за втория тур на президентските избори, след като снощи настоящият държавен глава Еманюел Макрон излезе фаворит с около 27% гласове, следван от националистката Марин льо Пен с около 23%.

Кампанията на двамата кандидати за балотажа на президентските избори започва активно от днес: Еманюел Макрон ще се срещне със симпатизанти в Северна Франция. В двете седмици до балотажа той планира две телевизионни интервюта и митинг в Марсилия.

От своя страна крайнодясната претендентка Марин льо Пен събира екипа си в Париж, за да обсъди стратегията си, а утре планира пресконференция.

Първото проучване на ИПСОС за нагласите за втория тур сочи 54% гласове за Макрон срещу 46% за Льо Пен, „но нищо не е решено“, както сам заяви снощи френският президент.

Широко мнозинство от политическата класа заяви подкрепата си за него като отпор на крайната десница, той разчита на гласовете за загубилите кандидати на социалистите, републиканците и зелените, докато Марин льо Пен получи подкрепата на крайнодесния кандидат Ерик Земур.

Решаваща роля ще имат гласовете на симпатизантите на крайнолевия лидер Меланшон, които са силно разделени въпреки изявлението му, че няма да даде глас за крайната десница.

Стефан Манов
„Резултатът от изборите във Франция показва, че пластовете във френския обществено-политически живот продължават да се разместват. Разпадът на традиционните партии, който започна с победата на Макрон през 2017 година, днес получава своя финален акорд“. Това коментира в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ Стефан Манов, който от дълги години живее във Франция.

Той прогнозира, че човек с фамилия Льо Пен не може да стане президент във Франция.

Интервюто със Стефан Манов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна