Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Единственият начин да бъдат връщани пари от „къщите за тъщи“ е чрез наказателно преследване“

Йордан Иванов: Бедата с къщите за гости трябва да я плати България, не европейският данъкоплатец

Усвояването на европари трябва да изкарва на пазара реален продукт, казва юристът

Снимката е илюстративна и не засяга визирани в публикацията нарушения
Снимка: Радио ВИДИН

Единственият начин да бъдат връщани пари от „къщите за тъщи“ е чрез наказателно преследване. Това мнение изрази пред БНР юристът Йордан Иванов от ДСБ, който е областен управител на Пловдив.

Усвояването на евросредствата за къщи за гости в огромната му част е съвършено законно, отбеляза Иванов.

„Всичко, което взривява тъканта на обществото – че става въпрос за роднини на политици, за фиктивно прекарване на обороти през търговски дружества, които притежават частни домове, за да могат собствениците просто да имат хубав дом за живеене с европари – за тази поредица от безумия, която взриви тогава обществото, е необходима наказателна отговорност. От административно гледище всичко е съвършено законно“, коментира Йордан Иванов в предаването „Преди всички“.

При създаването на рамката за усвояването на европари държавата не е направила така, че да може да идентифицира и разграничи на административно ниво групата на съвестните бенефециенти от злоупотребяващите, които симулират извършване на дейност, смята юристът.

Според Йордан Иванов „цялата тази беда“ трябва да я плати България с републиканския си бюджет, а не всички европейски данъкоплатци.

В предаването „Преди всички“ Иванов очерта своята визия за решаване на проблема с евросредствата:

„Не да се прави лов на вещици, не да изпадаме в точката и запетаята, а да се изгради рамка, насочена към това усвояването на европари да влече след себе си ефективност за пазара – реален продукт да се изкарва на пазара. А не да гледаме безумни инвестиции – стадиони за по 15 милиона в населени места, където жителите са по-малко от седалките на стадиона.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени