Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Паскалев: Проблемът с пътните строители - заради хаос и некомпетентност

"Основание за протест имат строителните работници, а не собствениците на фирми"

Костадин Паскалев
Снимка: БГНЕС

"Проблемът с пътните строители от политическа гледна точка е в безсилието на управляващото мнозинство. От управленска гледна точка - заради хаоса, породен от некомпетентност и от липсата на воля да се намерят решения".

Това каза пред БНР Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2001 - 2002 година.

По думите му ситуацията, в която се поставят взаимоотношенията между държавата и пътно-строителните фирми, е абсурдна:

"Трябва да се отговори на въпроса - съответстват ли на бюджетните разходи обемите от дейности, предвидени по съответните договори. Работата на парламента е да обезпечи съответствието между едното и другото по предложение на министъра на регионалното развитие и на министъра на финансите. Ако това не е направено, значи е извършено тежко нарушение на бюджетната дисциплина, за което носи отговорност държавата".

Според него ключов въпрос е и дали съответстват на Закона за обществените поръчки голяма част от договорите с пътните строители.

В предаването "12+3" Паскалев посочи, че в настоящата ситуация единствено пълно основание да протестират имат строителните работници, а не собствениците на пътно-строителните фирми, и хората, на които се налага да пътуват по лоши пътища.

"Този хаос е предизвикан на база на действие на последното правителство на Бойко Борисов и на некомпетентното поведение на настоящето".

Паскалев посочи, че в пътния сектор собствениците са 5-6 човека и би следвало всичко да се изнесе ясно и категорично пред обществото.

Интервюто с Костадин Паскалев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна