Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландски изтребители Ф-35 ще извършат демонстрационни полети с българските МиГ-29

Снимка: Министерство на отбраната

Нидерландски самолети Ф-35 ще извършат днес демонстрационни полети с българските МиГ-29. Това ще стане в авиобаза "Граф Игнатиево" в рамките на посещение на цивилното и военното ръководство

Четирите нидерландски изтребителя Ф-35 са в България от миналата седмица. Идването на машините е в рамките на т.нар. постоянно действащ план за противовъздушна и противоракетна отбрана в интегрираната система на НАТО. Това е мрежата от свързани системи на НАТО, която отговаря за защитата на срещу всякакви въздушни и ракетни заплахи и нападения.

Нидерландските пилоти няма да могат да употребяват оръжие дори и за предупредителна стрелба. Ф-35 обаче ще могат да прехващат нарушители и ще ги съпровождат, ако е нужно.

Според решението на правителството броят на изтребителите може да стигне до 8.

Още в началото на мисията на НАТО в България от българските ВВС уточниха, че българските изтребители МиГ-29 остават основните машини, които носят бойното дежурство.

На демонстрационните полети ще присъстват заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. За събитието у нас е и командирът на военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна