Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на фирми за дърводобив блокират Е-79 край Симитли

Снимка: БГНЕС

Дърводобивни и преработвателни фирми от благоевградска област излизат на протест и се заканват да блокират движението на главен път Е-79 в района на Симитли. Причините за недоволството са в пъти по-високите цени на дървесината и създаване на изкуствен дефицит.

За по-малко от година цената на дървесината за преработка е скочила между три и четири пъти, оплакаха се от бранша, а причината за това те виждат в начина, по който се провеждат търговете, създаващи условия за спекула и неравнопоставеност:

"В трудните процедури се допускат участници, които не отговарят на изискванията да бъдат преработватели. На последните търгове се стигна до безумни цени, които ще ни изхвърлят от пазара", заяви Кръстьо Веселинков от УС на сдружение „Югозапад“. Освен това на търговете се разиграват малки количества дървесина, а се явяват десетки фирми и така се създава изкуствен дефицит на суровината.

Началото на протеста е насрочено за 11 часа, като участниците са заявили, че ще блокират главния път Е-79 в района на Симитли. Те настояват за среща със земеделския министър и парламентарната комисия по земеделие и гори, като предупредиха и за по-мащабен национален протест на бранша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна