Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Гавриил: Може би и войната е повлияла на решението на Св. Синод, но основно е заради пандемията

"Няма засега решение за отнемане на ордена на Владимир Путин"

"В Йерусалим все още има ограничения заради пандемията. Има и други ограничения. Затова решихме да не рискуваме. ... Може би и войната донякъде ни е повлияла на това решение, но най-вече заради пандемията ... Преди две години не ходихме и сега решихме да пропуснем. Не е лесно взето това решение, дано да е за последен път".

Това каза пред БНР ловчанският митрополит Гавриил по повод решението на Светия Синод представител на българската православна църква да не пътува до Йерусалим на Велика събота и така на предстоящия Великден Благодатният огън няма да бъде пренесен до България.

"Ако се ходи, ние трябва да сме сигурни, че ще се върнем навреме, а това е много малко вероятно заради всички ограничения. Винаги сме се вълнували дали ще успеем да го донесем и да достигне огънят да всички храмове в страната, така че в полунощ навсякъде да го има", обясни той.

Духовникът уточни, че в различни храмове в страната и в параклиса на Светия синод се пази Благодатен огън от миналата година:

"На Велика събота, който желае, от 14 часа ще може да получи там Благодатен огън".

Ловчанска епархия е въвела от началото на март допълнителни молитви за мир в Украйна.

"Решение за отнемане на ордена на руския президент Владимир Путин няма, поне засега. Този орден е даден през 2003 г.,  патриархът и владиците, които са го връчили, вече ги няма. Те са знаели за какво са го взели това решение. Може би и това се е имало предвид, за да не се произнасяме по това искане", каза ловчанският митрополит.

Интервюто на Снежана Иванова с митрополит Гавриил в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна