Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: В началото на процес на трайно по-висока инфлация сме

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

"В целия свят има непрекъснато нарастване на инфлацията и тя е невиждана от повече от 20 години. Това не е български феномен. У нас инфлацията се влияе отвън, факторите за нея не се влияят от решения тук".

Това каза пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър.

Според него сме в началото на един процес на трайно по-висока инфлация, от тази, на която бяхме свикнали в последните 10 години.

Предложението за поставяне на таван на цените той определи като неправилно, защото води до дефицит на дадената стока, на чиято цена е поставен таван.

"Намалението на ДДС на някои неща, за да паднат цените, го преживяхме вече в последните години, когато беше намален ДДС на ресторантьорските услуги и по никакъв начин не се отрази на цената на крайния потребител", обясни той.

По думите му са необходими мерки за осигуряване на подкрепа на хората на бизнеса, за да преодолеят този труден период, а не да бъдат заблуждаване, че има някакви бързи решения, които биха могли да се вземат.  

Нейков подчерта, че темата за необлагаемия минимум върху минималната работна заплата, колкото и да е тривиална, има смисъл отново да бъде прегледана, защото има в нея потенциал за подпомагане на точно определена група от хора. 

Интервюто на Георги Марков с Иван Нейков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени