Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обвини страните в ЕС, които купуват руски нефт, че финансират войната

Снимка: Фейсбук/Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски обвини европейските страни, които продължават да купуват руски нефт, че "печелят пари за сметка на живота на други хора". В интервю пред Би Би Си, Зеленски обвини Германия и Унгария, че блокират опитите за въвеждане на ембарго върху енергийните продажби на Русия, от които Москва може да спечели стотици милиарди долари само през тази година. Според украинския президент, по този начин се финансира руската военна машина и загиват много цивилни в Украйна:

"Сега те трябва да мислят за това, длъжни са. Да, могат да ни унищожат, но ще отговарят за действията си. Могат да ни убият, но и техните хора ще умират. Не проумявам защо. Защо дойдоха? Ние много добре разбираме какво правим, но много от обикновените руснаци не разбират. Те искат да воюват с нас заради пропагандата. Знам, че е така. Но смятам, че това е много лошо за историята на тяхната страна".

По време на войната срещу Украйна, която в Москва наричат "специална военна операция", са били унищожени над 130 самолета и над 100 хеликоптера на украинската армия, съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна