Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското министерство на отбраната: Крайцерът "Москва" е потънал при силно вълнение

Киев съобщи, че плавателният съд е бил поразен от украински ракети "Нептун"

| обновено на 15.04.22 в 07:49
Ракетният крайцер "Москва" захожда в пристанището в Севастопол, 16 ноември 2021 г.
Снимка: Ройтерс

Флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва" е потънал, съобщи руското министерство на отбраната.

От военното ведомство уточниха, че крайцерът е потънал, докато е бил теглен на буксир към пристанище при силно вълнение в Черно море. Корабът е загубил устойчивост заради повреди по корпуса, получени при взрив на боеприпаси и последвал пожар на борда през нощта на 13 срещу 14 април.

Още на 13 вечерта властите в Киев съобщиха, че плавателният съд е бил поразен от украински ракети "Нептун". Информацията не беше потвърдена от руска страна.

От министерство на отбраната обявиха, че причините за инцидента се изясняват и че екипажът е бил евакуиран своевременно.

Крайцерът "Москва" е построен в корабостроителният завод в украинския град Николаев и е пуснат на вода през 1983 г. Основното му оръжие са 16 пускови установки на свръхзвукови противокорабни ракети П-1000 "Вулкан". Снабден е също така с противолодъчни и минно-торпедни оръжия, артилерия и противовъздушни комплекси. Екипажът на кораба е 510 души.

Потъването на руския крайцер "Москва" е "голям удар" за военноморските сили на Русия в Черно море, коментираха от Пентагона.

"Това е удар по ключова част от усилията на руснаците да установят някакъв вид морско господство в Черно море", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той допълни, че Вашингтон не може да потвърди каква е точната причина за потъването на руския кораб.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна