Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Наблюдаваме опит на стари и нови лица "да се набутат" в малки овакантени ниши в публичното пространство"

Марая Цветкова: ИТН са склонни да дръпнат щепсела на правителството

Тече подготовка за нови избори, ще се изчака да минат ключови законопроекти, смята политологът

Марая Цветкова
Снимка: Личен архив

"Тече подготовка за избори", заяви пред БНР политологът Марая Цветкова. По думите ѝ необходимо е техническо време както на тези, които са против правителството и са в него, така и на онези, които се опитват да го запазят. 

"Ще се изчака да минат ключови законопроекти и тогава ще се върви към друга конфигурация, защото виждаме, че това не работи. ИТН вероятно е гласувала повече пъти с ГЕРБ и ДПС, отколкото с официалните си коалиционни партньори. БСП поставя червени линии, които са от ключово значение за ДБ и ПП", каза Марая Цветкова в предаването "Преди всички".

"Войната в Украйна отвори Кутията на Пандора", смята Цветкова, която очерта това като външнополитически фактор за трусовете в управляващата коалиция.

По темата с противоречията в коалицията и изхода от конфликта за избор на управител на БНБ политологът изтъкна:

"ИТН са склонни да дръпнат щепсела на правителството, ако не бъде избран Каримански. Този пост е една от основните им цели и не просто да придобият поста, те искат точно Каримански да бъде ."

Още с появата си ИТН се опитаха "да счупят партийната система" и успяха, а сега наблюдаваме опит на стари и нови лица "да се набутат в тези малки овакантени ниши в публичното пространство в България", коментира Марая Цветкова по повод на различните заявки за нови партии, сред която и тези на Стефан Янев и Мая Манолова.

Учредяването на партия ПП е много важно от гледна точка на дългосрочните цели на този проект, отбеляза политологът. 

Според Цветкова това би опровергало тезата, че става дума за "проект еднодневка", който трябва да изпълни конкретно зададени цели.

Ако учредяването на партия ПП не означава амбиции в дългосрочен план, то това би било "поредната подготовка за предсрочни избори". Тя допълни, че от ПП вече "гледат да се отърват" от мандатоносителите.

"Ще видим дали тази партия няма да бъде хай тек партия, как ще си ръководи структурите по места, дали ще бъде достатъчно иновативна", допълни политологът.

Цялото интервю с Марая Цветкова слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна