Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Попйорданов: Има стигма върху къщите за гости, петното стои върху всички

Санкциите са налагани с правила с ретроактивно действие, прокуратурата е била чадър, казва съветникът на премиера по въпросите на туризма

Любомир Попйорданов
Снимка: Таня Милушева

Има стигма върху къщите за гости и хората си задават въпроса всички къщи за гости ли са "някакъв вид нарушители" и "мерзавци", каза в интервю за БНР Любомир Попйорданов, съветник на премиера по туризма. 

Попйорданов се занимава с алтернативен туризъм и е създател на понятието "къщи за гости" в Закона за туризма. Той припомни, че по онова време те са били създадени като малки предприятия за събуждане на предприемачеството, без да се има предвид еврофинансиране.

Идеята е актуална, но заради европейското финансиране предизвиква нездрав интерес, отбеляза Любомир Попйорданов в предаването "Преди всички".

Работещите къщи за гости в България са много, заяви той. По думите му има много такива къщи, които не получават еврофинансиране, но стоят устойчиво на пазара, за разлика от хотели по Черноморието.

"Но петното стои, това петно е върху всички къщи за гости."

От общо 748 финансирани с европари къщи за гости в периода 2007-2013 г., на 281 са издадени актове, като само 62 от тези актове не са обжалвани, поясни Любомир Попйорданов. Той уточни, че това е станало с правила с ретроактивно действие - назад във времето.  

В договорите обаче не е имало разписани никакви санкции, посочи Попйорданов.

"Това е направено може би неслучайно."

По думите му месец преди да изтече мониторинговият срок са били "измислени нарушения", сред които неспазване на бизнес план и неразкриване на работни места.

Заетостта на хотелите по морето е под 30% при наливане на много пари от държавата в инфраструктура, а при къщите за гости говорим за села на края на картата на България, в които предприемачи са направили сериозен рисков ход, а след това са санкционирани за нещо, за което не са били предупредени, поясни тезата си Попйорданов.

"Какви нови работни места в тези села, където няма хора, където процесът на напускане продължава? (...) Парите са дадени не за да има бизнес план, а да се реализира тази инвестиция, активите да ги има и т.н."

"Прокуратурата е проспала целия период, защото е имало сигнали и към прокуратурата и нищо не е правено. Тя е била един чадър", коментира Любомир Попйорданов.

"Аз съм "за" да се връщат пари, ако е справедливо."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна