Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"При земеделците пшеница няма, пшеницата е при търговците"

Йордан Апостолов: Защо държавата изкупува стара реколта, а не направи интервенция с новата

Търговците може да бъдат принудени да продадат определени количества, за да ги оставят да изнасят спокойно, смята агробизнесменът и бивш депутат

Йордан Апостолов
Снимка: БГНЕС

"При земеделците пшеница няма, пшеницата е при търговците. Не виждам как, след като вече имат спечелен търг търговски компании в България за износ на пшеница в Египет, при цена 804,60 лева за тон, кой е този търговец, който ще продаде на държавата за 570 лева за тон." Това заяви пред БНР Йордан Апостолов, земеделски производител и бивш депутат.

През март правителството обяви, че ще изкупува зърно за Държавния резерв, а неотдавна стана ясно, че държавата е готова да даде на пазарен принцип 570 лева за тон хлебна пшеница и 1400 лв. за тон слънчоглед. Над милиард лева вече са в сметките на земеделското министерство, за да започне изкупуването на зърно за резерва.

Апостолов призова "по пазарен принцип" да се осигурят на зърнопроизводителите "дизелово гориво на около 2 лева и тор на около 460 лева за тон".

Получава се още по-голямо закопаване на бранша, категоричен е Йордан Апостолов.

Снимка: БГНЕС

"Аз питам защо държавата изкупува стара реколта, за която трябва да продължава да се грижи, да я съхранява, а не направи това с интервенция от нова реколта", коментира Йордан Апостолов в предаването "Преди всички".

Според Апостолов това означава, че "се дава ясен знак на търговците да започне търговия от тези 570 лева за нова реколта".

По думите му с устната забрана на износ е бил размахан пръст към търговците.

Йордан Апостолов не изключва варианта търговците да бъдат принудени да продадат определени количества, за да бъдат оставени да изнасят спокойно останалите.

"Второ, удар върху целия сектор зърнопроизвоство, защото търговците, за да избият своите загуби, които ще реализират от продажба на по-ниска цена спрямо сега действащите навън, ще тръгнат в началото на сезона с по-ниски цени към производителите."

Ако се обложат свръхпечалбите в сектор зърнопроизводство, каквито предложения идват от страна на управляващите, това ще бъде "страхотен удар", подчерта агробизнесменът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна