Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова призова за запазване на университета в Тараклия

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква Европейският съюз да има водеща роля при решаването на международни конфликти. Йотова откри онлайн конференция "Българските гласове за Европа" за българите в Тараклия, организирана от БТА. Акцент в срещата са гласовете на българската общност в Молдова: 

Днес 21-ви век, 2022 г. Европа отново е във война. И като че ли нещо не ни достига на нас европейците, на нас държавите-членки на ЕС. Сякаш някак боязливо гледаме отстрани онова, което се случва само на няколкостотин километра от нас в Украйна. Иска ми се ЕС да бъде по-голям лидер, да предотвратява войни, да бъде водещ в преговори. Защото пътят на въоръжаването не е път за никъде. Липсва ни някак си достатъчно смелост и лидерство. А има нужда от хора, които не се страхуват да предлагат и непопулярни на пръв поглед решения, но да знаят, че са правилни и да отстояват своите цели."

Вицепрезидентът призова да се положат всички усилия за запазване на университета в Тараклия:

"Чудесна е идеята той да бъде филиал на Русенския университет. Нека да направим така, че да упражним своето лоби навсякъде, където можем - и пред молдовските власти, и тук в България да забързаме този процес. Защото младите хора в Молдова имат нужда от този университет. Имат нужда от това висше учебно заведение, в което да учат онова, което са избрали и да направят, не само своя кариера, но и своя професия. Аз се надявам, че в следващите месеци и с помощта на клуба на БТА, ние ще продължим да работим в тази посока."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени