Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия подготвя съдебни дела в опит да възстанови международните си резерви

Русия планира да предприеме правни стъпки за възстановяване на 300-те милиарда долара от валутните си резерви, замразени от западните правителства в отговор на инвазията в Украйна, каза във вторник ръководителят на централната банка на страната.

Руската федерация смята, че "замразяването" на международните й резерви е безпрецедентно и ще оспори тези решения, съобщи управителят на Централната банка на Русия Елвира Набиулина.

"Ние ще подготвим всички съдебни дела. Подготвяме се да ги приложим, защото е безпрецедентно в световен мащаб златните и валутни резерви на толкова голяма страна да са замразени", каза Набиулина пред Държавната дума.

Централната банка не може да получи достъп до почти половината от своите резерви на обща стойност 609,4 млрд. долара, за да подкрепя рублата, която първоначално се обезцени рязко след началото на руската инвазия в Украйна. Това принуди Русия да наложи капиталов контрол и да инструктира износителите да конвертират чуждестранните си приходи в рубли.

Вчера Набиулина посочи, че Русия разлага с част от валутните си резерви, но предупреди, че те са "ограничени" и че страната ще трябва да търси други решения. Тя също така призна, че икономиката "влиза в труден период на структурни промени".

Русия също така заплаши със съдебен иск, ако западните санкции я принудят да не изплати държавните си задължения (да не може да обслужи падежите по руски дългови книжа). Страната вече пропусна две дългови плащания, деноминиран в долари, тъй като американските власти отказаха да позволят на американски банки да ги обработват.

Междувременно Европейската комисия заяви, че санкциите на ЕС се основават на "много ясна правна рамка".

"Част от механизма за санкции на ЕС е възможността на всички, които са били санкционирани, да обжалват решението за санкции в Европейския съд“, каза Петер Стано, говорител на Комисията. "Има перфектен правен път, който трябва да бъде проучен", добави той.

"Какво ще направят руските власи и институции, е изцяло в техните ръце", посочи Стано и добави: "Причината да наложим санкциите е много ясна, те се основават на ясна правна рамка, а причините са незаконната агресия срещу Украйна и нейния народ".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна