Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе преработеното издание на "Животът и смъртта на Людмила Живкова" от Иво Милев

Излезе от печат новото преработено издание на книгата "Животът и смъртта на Людмила Живкова" от Иво Милев.

"Минавайки през неизбродимото количество документи и факти, повечето литературни, се опитах да създам портрет и образ, стъпващ предпазливо върху нестабилните опори на "обективността". Стремях се сред многото думи да се чува повече автентичният, забравен вече, глас на Людмила, да премина през един не твърде обикновен живот, всъщност един бързей от няколко години, събрал мътилката на цяла една епоха", сподели авторът.

Той обясни, че новото издание е по-компактно от първото, което излезе през 2018 година, като част от съдържанието е било редуцирано. knigomania.bg

Биографичната книга "Животът и смъртта на Людмила Живкова" е плод на дългогодишните усилия на автора Иво Милев. След задълбочени проучвания от 2009 година насам, прелистване на над 50 000 страници неизползвани и прашни архиви, се ражда максимално подробен биографичен разказ за дъщерята на Генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков наричаната още "бялата птица на българската култура"

В центъра на този разказ е личната драма и трагедия на една жена, умряла с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща, а смъртта ѝ и до днес продължава да буди загадки.

"Животът и смъртта на Людмила Живкова" е навременна книга, дистанцирана и ангажирана в еднаква мяра.

Иво Милев е събрал детайлите в едно плътно цяло. Оформил е образ, който може да се възприема с хладен разум. Документалната сага не е предназначена да защитава или отрича времето, хората, решенията им. Това е описание, страничен поглед върху всичко възможно, което ги е оформило.

Интервю на Даниела Големинова с Иво Милев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна