Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сред трета кръгла маса в бранша са притеснени

В Плана ни за възстановяване и устойчивост има средства за геотермална енергия, не толкова за балнеология и туризъм

Снимка: БГНЕС

В Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България са предвидени 363 млн. лв. за проучвания в областта на геотермалните води, за подпомагане на балнеологията и туризма, но все още не е съвсем ясно какви проекти ще могат да се финансират.

Именно затова беше проведена трета кръгла сама, в която от бранша се разискваха актуалните проблеми и възможности.

Това обясни пред Радио София Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

"Нашите минерални води са нашето злато. Вече 15 години БСБСПА работи за това, страната ни да бъде позиционирана на международния пазар като дестинация за качествен целогодишен здравен туризъм. Познаваме и проблемите на българските кметове, и продуктите в Европа. С тази рамка в Плана, която е приета обаче, практически няма да може да стане подпомагане на българската балнеология и туризъм", каза Кацарова.

Тя даде пример с Унгария, където са отделени 260 млн. евро развитие и саниране на съществуваща инфраструктура, свързана с минералните води за техните курорти с местно и национално значение. При нас средствата се изцяло насочени към проучване на нови дълбочинни геотермални находища с цел използването им за електроенергия и отопление. За мнение никой не е питал нито кметовете, нито експерти на БСБСПА.

В България разполагаме със стар сондажен фонд, който на практика се саморазрушава. Нямаме никаква стратегия, която да дава насочи за инвестиции в този сектор, допълни пред Радио София Величко Величков, изпълнителен директор на Българската асоциация на подземните води.

"Имаме значителни инвестиции за геотермална енергия и същевременно липса на политически и държавен интерес и нула инвестиции за нещо, което имаме и е реално. Много чужденци говорят за добрите ни минерални води, но сме на път да се разделим с тази легенда", изтъкна Величков.

По думите му, потенциалът ни за геотермална енергия не е голям. По-добри са перспективите за нови находища на термални води с балнеоложки качества.

Чуйте още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна