Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Около 20 милиона лева годишно се източват през такива схеми"

Симеон Караколев: Пасищата са "морковчето", което съблазнява в схемите с виртуалните животни

"Цялата строгост на закона се изразява в една глоба от 500 лева"

Снимка: БГНЕС

Минимум 10%, а при дребните преживни животни може би над 20% са виртуални, твърди Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

"От няколко парламента насам предлагаме да се сложи край на тази порочна практика или поне да се минимизира. За целта трябва да се промени Законът за стопанисване и ползване на земеделските земи", поясни Караколев в интервю за БНР след поредния разкрит случай на нарушения при отглеждането на животни.

От 2019 година Караколев алармира за проблема с виртуалните животни. Бившият земеделски министър Христо Бозуков също призна за наличието им.

"Властта в определени моменти иска да покаже, че е свършила нещо", смята Караколев. Според него около 20 милиона лева годишно се източват през такива схеми.

Много хора по веригата участват в такава схема, стига се и до високи нива в администрацията, смята Симеон Караколев.

"Включително част от практикуващите ветеринарни лекари."

Симеон Караколев Снимка: НОКА

По казуса с установените нарушения в Кочериново Караколев коментира:

"Може да се вадим извода, че тези животни са вегетирали, за да бъдат живи при една проверка. Това е крайно нехуманно към самите животни. От три обекта в два няма никакви животни. Въпросните стопани имат няколко фирми, на които са регистрирали по няколко животновъдни обекта."

Много стопани прибягват към схемите за виртуални животни, "за да се докопват до хиляди декари пасища и да получават оттам стотици хиляди левове субсидии", поясни Симеон Караколев.

Това по думите му е "морковчето", което съблазнява десетки и стотици стопани да прибягват към виртуални животни", като сумата може да достигне до 300 хиляди лева за 100 крави годишно, ако към подпомагането за пасища се добавят и субсидията за животните, и други помощи по различни мерки.

"Цялата строгост на закона се изразява в една глоба от 500 лева", подчерта Караколев.

"Глобяват си ги. Ще мине известно време за медиен шум и за срама за населеното място, субсидиите ще продължават да си ги получават."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна