Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това е въпрос, който не можем да заобиколим, каза депутатът

Атанас Славов: Ако НС не гласува за оръжия за Украйна, ДБ ще обсъди участието си в коалицията

"За ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия"

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

"В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие." Това каза пред БНР Атанас Славов от ДБ след решението на Комисията по външна политика в парламента снощи да се разгледа предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна.

"Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки", поясни Славов в предаването "Преди всички".

"От коалиционния формат единствено ДБ не е съгласна с така предложения проект на решение", уточни той. 

При гласуване в пленарна зала на "военно-техническа помощ", ако ПП, БСП, ИТН и "Възраждане" запазят позициите си, е "почти невъзможно" това да мине с гласовете на ДБ, ГЕРБ и ДПС, отбеляза Славов. 

Запитан как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта:

"Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат."

Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

"Украйна е ключов геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим", изтъкна Атанас Славов, като добави, че това основание е "далеч по-легитимно" от основанието на БСП, което партията също постави като условие за оставането си в коалицията.  

Когато конфликтът очевидно ескалира, не можем да стоим безучастни по този начин, защото "така подкрепяме агресора", категоричен е Атанас Славов, според когото "няма средна позиция".

Славов определи като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на хуманитарна помощ.

Относно финансовата помощ за Украйна той посочи, че това има както вътрешнополитическо, така и европейско значение.

"Очакваме от една страна европейски фондове, от друга страна е важно да подкрепяме тези европейски фондове, които са насочени към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие."

"Даването на пари за оръжие на жертвата е подкрепа за мира", подчерта той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени