Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Величко Величков: В България няма стратегия за ползване на минералните води

Снимка: Ани Петрова, БНР

"В Плана за възстановяване няма и една стотинка за възстановяване на стари сондажи, разкриване на нови находища. Има пари за нещо, за което твърдят, че никога не е правено, но това не е правилно. Виждаме огромна инвестиция за нещо, което няма да има национално значение".

Това коментира пред БНР инж. Величко Величков, изпълнителен директор на Българската асоциация по подземни води.

Кметове на селища, които развиват балнео и СПА туризъм заявиха, че имат нужда от средства за саниране на съществуваща инфраструктура за минералната вода. Те посочиха, че проблемите в балнео курортите, свързани с туризма трябва да намерят място в Националния план за възстановяване и устойчивост и в оперативните програми. В Националния план за възстановяване и устойчивост не се предвиждат средства за рехабилитация на инфраструктурата, свързана с минералната вода на балнео и СПА курортите.

Според инж. Величков по темата не е воден разговор с професионалисти.

"Предвидени са доста средства за дълбоко сондиране, за метод за добиване на геотермална енергия, близък до фракинг метода за добив на шистов газ, който преди години беше отхвърлен преди години от цялата общественост... Основните дейности най-вероятно ще отидат при външен консултант, ние нямаме нито такива геофизични фирми с такива възможности, нито такива сондажни фирми. Изключително много средства за други хора", допълни той в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му в България няма стратегия за ползване на минералните води.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени