Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каталог на НВИМ показва емблематични и малко познати артефакти от въоръжените ни борби

4
Снимка: НВИМ

В Националния военноисторически музей (НВИМ) беше представен каталогът „Нашата свобода от нас зависи. Съхраненото наследство от българските борби за независимост XVIII – XIX в.“ с автор доц. д-р Соня Пенкова.

“Това е една книга, която е плод на многогодишните усилия на нашата институция, започнали през 30-те години на ХХ век. Хората, работили тогава в музея, си поставят задача да съхранят за националната памет, артефактите свързани с въоръжените борби за национално освобождение и обединение. И започват една масирана кампания за събирането им“.

През 1937 г. музеят отваря своята първа публична експозиция, след два неуспешни опита.

“Каталогът е един поклон пред усилията на тези хора, които за започнали това събиране. Ако ги нямаше техните усилия, днес музеят нямаше да бъде мястото, в което има най-много съхранено на едно място от тези борби за свобода и независимост.

Ние като екип сме водени от отговорността, която имаме да правим достъпно онова, което притежаваме по най-различни начини. Смисълът на това, което правим, е да е в полза на хората, да възпитава в ценности“, изтъкна още доц. Пенкова пред Радио София.
По публикацията работи: Ралица Тачева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна