Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ето къде си" на Михаил Михайлов ще представи България на Венецианското биенале

Снимка: Ани Петрова

Най-старият и престижен форум за съвременно изкуство - Венецианското биенале, основан в края на 19 век, официално ще бъде открито в събота, 23 април. Ден по-рано вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие българския павилион на събитието.

България ще се представи с проекта "Ето къде си" на художника Михаил Михайлов, който работи върху него в продължение на месец. Експозиционното пространство "Спацио Рава" (Spazio Rava) ще е мястото, където ще бъде изложен нашият проект. Намира се в централната част на Венеция, в квартала "Сан Поло" на "Канал Гранде", в близост до моста Риалто. Михайлов е родом от Велико Търново, но от години живее и работи във Виена и Париж. Проектът му "Ето къде си" е избран в състезание с още 16 други през януари тази година.

Общата тема на тазгодишното издание на Венецианското биенале е „Млякото на мечтите” (The Milk of Dreams). Името идва от заглавието на книга на британската художничка, скулпторка и писателка сюрреалистка Леонора Карингтън (1917-2011), в която тя описва магически свят, в който животът се променя постоянно през призмата на въображението. В общата изложба на Биеналето тази година участват 213 творци от 58 страни. Освен общата експозиция национални павилиони на биеналето имат близо 80 страни. За първи път с национални павилион ще се представят Намибия, Непал, Оман, Камерун и Уганда.  

Темата за руската инвазия в Украйна вече е част от биеналето. Още в първите дни на март ръководството на форума обяви, че руски официални делегации няма да бъде приемани. Имаше съмнения, че украинският павилион няма да може да отвори врати именно заради войната, но тези страхове не се оправдаха. Украинският творец Павло Маков, работил години наред в Харков, успя да направи инсталацията си, която се нарича „Фонтани на изтощението“, идеята за която датира от 27 години. Това е пирамида на 12 нива, съставени от стоманени фунии, водата, която преминава през тях, слиза на долното ниво към още повече фунии.  

Украйна получи и още едно пространство. То е точно пред американския павилион, а целта е войната да се постави в центъра на арт изложението. За целта е сглобена голяма конструкция от обгорено дърво. Встрани пък се издига висока купчина от чували – препратка към начина, по който украинците искат да опазят паметниците на културата от руските бомби. Дана Космина – украински архитект, е инициатор на идеята.  

Така че Украйна на практика ще бъде представена двойно на Биеналето. За сметка на това руският павилион, чиято сграда е една от най-внушителните в т.нар. "Градини на Биеналето", ще остане затворен.  

Яра Бубнова и Михаил Михайлов (един до друг в средата)

Българското участие на Венецианското биенале се организира от Министерството на културата и се продуцира от Националната галерия и комисаря Яра Бубнова.

Венецианското биенале се открива официално на 23 април и ще продължи до 27 ноември. 

Репортаж на Светослава Кузманова за десетото участие на страната ни във Венецианското биенале можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна