Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако светът беше направен отново само от жени

Снимка: Институт за съвременно изкуство

Изложба, съставена от различни инсталации и мозайки, създадени през погледа на Влад Нанка и куратора Стефка Цанева, ще бъде открита на 26 април 2022 г., в Института за съвременно изкуство.

Влад Нанка е роден през 1979 г. в Букурещ. Завършва Фотография и Кино в Националния университет за изкуство в Букурещ. Стефка Цанева се занимава с кураторска и образователна дейност в сферата на съвременното изкуство. Завършила е Скандинавистика и медийни науки в университета "Хумболт", Берлин и сравнително изкуствознание в НБУ, София.

Изложбата носи името „Карта на света, както той го вижда", с размишление върху въпроса на кого принадлежи бъдещето.

"Това е моята втора изложба, в която аз работя върху идеята за реколозинирането на различни планети. Първата изложба беше наречена "Сувенири от Земята", която се концентрираше върху това какво е важно да съберем с нас като сувенири от тази планета. За първи път тогава излязох с позицията, че декоративното изкуство е може би по-важно от изящното", каза в студиото на Радио София Влад Нанка. Заедно с него гостува и Радостин Седевчев – един от ръководителите на проекта "Суперпозиции" 2.

Нанка добави, че в „Карта на света, както той го вижда" трябва да си представим един различен свят.

"И този свят ще бъде различен, защото ще бъде воден от жени. Идеята ми е, че не е задължително това ново начало да се случи на нова планета, то би могло да стане и тук на Земята", каза авторът на изложбата.

Когато подготвя изложбата си, Нанка преоткрива две авторки, останали в периферията на историята на изкуството и архитектурата в България и Румъния - Величка Белиева и Хенриета Далавранча-Гибори.

Величка Белиева е автор на скулптурата пред Националния стадион "Васил Левски" на жена с баскетболна топка. Нанка я преобразява, като добавя в ръката на жената не топка, а планета.

Хенриета Далавранча-Гибори е работила в Балчик.

"Взимам отделни елементи от архитектурата и ги поставям в друг контекст. В случая това са малки, мащабни моделчета - малки фигури, които представляват човешкия мащаб в архитектурните рисунки", каза Влад Нанка.

Изложбата може да бъде видяна до край на месец май.

Подробности можете да чуете в звуковия файл


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна