Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под един покрив три нации посрещат Великден

Снимка: БГНЕС

Бедите, нуждата от помощ, вярата в по-добрите времена и чувството за съпричастност сближават хората, премахват границите помежду им и създават нови приятелства.

Само дни след започването на военните действия в Украйна семейството на Валентин и Дани Георгиеви се замислят не дали, а как да помогнат на хората, които бягат от бомбардировките и спасяват децата си.

Лариса Иванова заедно с трите си деца – на 10, 7 и 1 годинка пристига в дома на семейство Георгиеви в Шабла на 7 март. Пътуването е дълго и уморително, но тук те намират така желаното спокойствие и гостоприемство. Тръгват от Одеса без транспорт, тя, заедно с трите си деца и багаж, колкото могат да носят. Придвижват се до границата между Румъния и България при Дуранкулак, благодарение на доброволци, а там ги посреща приятел на Валентин, разказва Лариса.

За да помага в грижите за голямото семейство, на помощ от София пристига бабата на Валентин, която е с руски произход.

Макар че е от Русия, Валентина споделя, че инвазията в Украйна за нея е немислимо действие, което не може да бъде оправдано с нищо.

Великденските празници всички споделят, че са посрещнали както повелява традицията – с боядисване на яйца, с месенето на домашни козунаци, разбира се и с ходене до черквата, но онова, с което са заети мислите и сърцата им, е най-вече надеждата, че войната скоро ще свърши и разделените семейства ще могат отново да бъдат заедно и да възстановят досегашния си живот в свободна Украйна. Такива са молитвите и на отец Павел от храма в Шабла, заедно със заръката да бъдем добри и съпричастни за всички хора, изпаднали в нужда.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна