Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако Бог обединява, дяволът разделя и първо ще раздели обществата"

Отец Илиян Алексиев: Един християнски народ не трябва да воюва

"Думата бран постепенно е преминала в значението на война, а тя означава отбрана"

Снимка: www.pravoslavie.bg

"Един християнски народ не трябва да воюва, той трябва да се отбранява, ако е заплашен. Във войната (на Русия в Украйна - б.р.) виждаме, че единият народ е в отбранителна позиция и търси помощ, а другият - използва думата бран като война и благославя знамената, благославя оръжията. ... Думата бран, която се използва и в богослужението, постепенно е преминала в значението на война, а тя означава отбрана. 

Това каза пред БНР отец Илиян Алексиев от храм "Рождество Богородично" в София.

Свещеникът посочи, че в Пасхалната нощ ръководителите на Руската федерация са били в храма и са се кръстили православно:

"Да смятат, че Христос е на тяхна страна. Това за мен е богословски дълбоко непонятно".

По думите на отец Илиян, когато злото се чувства засегнато, като говорим, че Христос е победил смъртта, а това е основният метод на злото да всява страх и ужас, тогава то се мобилизира:

"Мобилизацията на злото е, когато то успее да раздели обществата. Защото дяволът, само по себе си, е деление - той разделя. Ако Бог обединява, дяволът разделя и първо ще раздели обществата. После ще раздели обществата на групи в тях, докато накрая раздели всеки човек вътре в самия него - да бъде колеблив".

Според свещеника, когато волята на човека избере злото, "ние можем де отправим много молитви за мир, но волята на тези, от които зависи - трябва да стане такава, да е на страната на мира и доброто":

"От политическа гледна точка има винаги някакъв интерес, за който не знаем, който стои в основата на този конфликт. Двете страни предлагат различни версии, но всичко това губи значение, когато виждаме разрухата. Никой никога не е печелил от война!". 

Интервюто на Даниела Големинова с отец Илиян Алексиев в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна